Великобритания смята Голанските възвишения за територия, окупирана от Израел, и не възнамерява да промени тази своя позиция. Това съобщи в петък говорителят на британското външно министерство.

"Обединеното кралство разглежда Голанските възвишения като територия, окупирана от Израел. Анексирането на територията е забранено от международното право, включително от Хартата на ООН. Не признахме анексията на Израел през 1981 г. и няма да променяме позицията си", посочиха от Форин офис.

САЩ скоро ще признаят окупираните Голански възвишения, смята Израел Кац

САЩ скоро ще признаят окупираните Голански възвишения, смята Израел Кац

Така се праща послание на Иран: "Искате да унищожите (американския съюзник Израел), да предприемете атаки срещу него, получавате точно обратното"

По-рано американският президент Доналд Тръмп написа в "Туитър", че Съединените щати трябва да признаят пълния суверенитет на Израел над Голанските възвишения.

Принадлежащи на Сирия от 1944 г., Голанските възвишения бяха окупирани от Израел по време на Шестдневната война през 1967 година. През 1981 г. израелският парламент прие "Закона за Голанските възвишения", който едностранно провъзгласи суверенитета на еврейската държава върху тази територия.

Египет вижда Голанските възвишения като окупирана територия на Сирия

Египет вижда Голанските възвишения като окупирана територия на Сирия

Отхвърли призива на САЩ

Това анексиране беше обявено за невалидно в Резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН от 17 декември 1981 г.