Израел притиска администрацията на Тръмп да признае суверенитета над окупираните Голански възвишения, а одобрението на САЩ може да дойде до няколко месеца.

В интервю за "Ройтерс", министърът на разузнаването Израел Кац описва одобрението като предложение, което сега "застава на дневен ред" в двустранните дипломатически преговори със САЩ. Всяко такова действие ще се разглежда като продължение на излизането от международната ядрена сделка с Иран, признаването на Йерусалим за столица на Израел и откриването на новото посолство на САЩ този месец.

Израел е най-сдържаната държава, обяви Хейли в Съвета за сигурност на ООН

Израел е най-сдържаната държава, обяви Хейли в Съвета за сигурност на ООН

Посланикът на САЩ обвини ООН в "двойни стандарти"

"Ние се срещаме с Израел по широк кръг от въпроси", каза служител на Белия дом, но отказва да потвърди някои от детайлите, предоставени от Кац за Голан.

Голанските възвишения формират стратегическо плато между Израел и Сирия на около 1200 квадратни километра. Те са били част от Сирия, но Израел ги превзема във войната от 1967 г. През последните години израелците твърдят, че гражданската война в Сирия и наличието на ирански военни, подкрепящи Дамаск, показват, че те трябва да запазят стратегическото си плато.

Кац определя предложението за "Голан" като потенциално продължение на подхода на администрацията на Тръмп срещу регионалната експанзия и агресия от страна на Иран.

"Това е идеалният момент да направите такова нещо. Най-болезненият отговор, който можете да дадете на иранците, е да признаят суверенитета на Израел над Голан, с американско изявление, президентска прокламация, залегнала в закона", обяснява Кац.

Според него, така се праща послание на Иран: "Искате да унищожите (американския съюзник Израел), да предприемете атаки срещу него, получавате точно обратното".

"Смятам, че има голяма вероятност това да се случи", допълва Кац. На въпрос дали това може да се случи тази година, той обяснява: "Да, до няколко месеца."

Служител на посолството на САЩ в Израел коментира, че "ние като обща политика не обсъждаме нашата дипломатическа комуникация".

Русия настоява териториалната цялост на Сирия да бъде възстановена - позиция, която изисква евентуално връщане на частта от Голан, окупирана от Израел.

Израел ще победи Иран, закани се Нетаняху

Израел ще победи Иран, закани се Нетаняху

Установих основен принцип: Който ни удари, ние ще го ударим

"Това е моментът на истината за Асад. Иска ли да бъде иранска пионка, или не. Ако остане иранска пионка, рано или късно той ще се закопае, защото Израел действа срещу Иран в Сирия ... Ако ли не, тогава, винаги сме казвали, че нямаме никакъв интерес да бъдем там", коментира Кац.

Русия, допълва Кац, ще отговори на признанието на Голан с декларации, че "няма да направят същото и не трябва да подкрепят това. Но в действителност, от гледната си точка, ако това даде на Израел нещо в по-широкия сирийски контекст, какво ги е грижа? Оцеляването на Асад е по-важно за тях, тъй като Сирия е толкова слаба. Те искат ново, цялостно преустройство", обяснява Кац

Той допълва, че едно решение на САЩ в Голан може също така да накара палестинците да съживят мирните преговори.

"Те трябва да побързат и да седнат с Израел, защото там, където Израел твърди, че е решен да бъде, ще бъде и няма да се откаже и историята ще работи в наша полза", допълва Кац.

САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим
на живо

САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим

В същото време Израел уби повече от 40 палестинци по границата с Газа

Сирия се опитва да си завзетия от Израел Голан но операцията е осуетено. Двете страни подписват примирие през 1974 г., от от тогава сухопътната граница е относително тиха.

От 1967 г. около 20 000 израелски заселници са се преместили в Голан, който също граничи и с Йордания. През 2000 г. Израел и Сирия провеждат разговорите на най-високо равнище относно възможното връщане на Голан и мирно споразумение, но преговорите са неуспешни, както и последвалите разговори подпомогнати от Турция.