Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли похвали Израел за показаната сдържаност, след като палестинското движение Хамас "подстрекава към насилие от години, много години преди САЩ да решат да преместят посолството си" в Йерусалим, информира "Ройтерс".

По време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради кръвопролитието в Газа вчера, при което израелската армия уби 60 палестинци, Хейли изрази позицията на САЩ: "Няма държава в тази зала, която да действа по-сдържано от Израел".

Турция изгони посланика на Израел

Турция изгони посланика на Израел

Министерството на външните работи на Турция е поискало от посланика на Израел да напусне страната

Тя одобри израелските действия.

Хейли каза още, че решението да се премести посолството на САЩ в Йерусалим е правилно и то няма нищо общо с насилието в Газа. По думите й САЩ са готови да бъдат посредник в постигането на мир между Израел и палестинците, мир, който е "установен в действителността".

Израелците трябва да бъдат съдени за военни престъпления, призова Техеран

Израелците трябва да бъдат съдени за военни престъпления, призова Техеран

Вашингтон тласка света към хаос

Посланикът на САЩ обвини ООН в "двойни стандарти".

"Ние всички сме обезпокоени от насилието в Близкия изток. Но има много насилие в региона и ние ще подчертаем, че има двойни стандарти в залата относно какво да се осъди", подчерта тя и допълни, че през миналата седмица Иран е изстрелял ракети по Голанските възвишения, но този пример на насилие в региона не е бил осъден от Съвета за сигурност на ООН.

Израел убива и ранява хиляди палестинци до оградата с Газа
Обновена

Израел убива и ранява хиляди палестинци до оградата с Газа

В Близкия изток ври и кипи

Според нея през последните дни медии са документирали подклажданото от Хамас насилие в Газа. Хейли уточни, че групировката е призовавала жителите на Газа да се въоръжат, използвани са високоговорители да се насърчава тълпата да се доближи до оградата.

Тя заключи с поздрав към еврейската държава по случай 70 г. от създаването й.

Израелският посланик в ООН Дани Данон смята, че убитите в Газа са жертва на военните престъпления на Хамас.

Междувременно израелските медии "Аарец" и "Таймс оф Израел" съобщават, че 51-годишен палестинец е убит при сблъсъци на границата на Газа с Израел. Той е застрелян от израелската армия.

Израел съобщи, че е убил 24 екстремисти по време на протестите вчера.

В същото време стана ясно, че Белгия е привикала посланика на Израел, за да даде обяснение за насилието в Газа.