Европейският съюз няма да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения вследствие на декларацията на американския президент Доналд Тръмп, че Вашингтон ще направи това, заяви говорител на ЕС, съобщава "Таймс оф Израел".

"Европейският съюз, в съответствие с международното право, не признава суверенитета на Израел над териториите, които окупира от юли 1967 г., включително и на Голанските възвишения, и не ги счита за част от израелската територия", коментира Мая Косянчич, говорител външния министър на ЕС Федерика Могерини.

Изявлението е, след ходът на Тръмп бе осъден от Сирия и нейните съюзници Русия и Иран, както и от президента на Турция.

Сирия: Тръмп показва презрение към международното право и сляпа пристрастност

Сирия: Тръмп показва презрение към международното право и сляпа пристрастност

Анализатори смятат, че губи морален авторитет да критикува, дори и Русия за Крим

"Голан е територия, окупирана от Израел от 1967 г. насам. Франция не признава анексирането от Израел през 1981 г.", заяви министерството на външните работи на Франция, като допълва, че резолюциите на Съвета за сигурност на ООН определят анексирането за незаконно.

От своя страна говорител на германското правителство заяви, че Голанските възвишения са сирийска територия, окупирана от Израел, коментирайки призива на Тръмп да се признае израелския суверенитет над района.

"Ако националните граници трябва да се променят, то трябва да се направи чрез мирни средства между всички участници. Правителството отхвърля такива едностранни стъпки", допълва говорителят Улрик Демер.

Тръмп призна Голанските възвишения за израелска територия

Тръмп призна Голанските възвишения за израелска територия

Ключово за сигурността на Израел и регионалната стабилност