Сирия осъди "безотговорните" действия на американския президент Доналд Тръмп, че е време да признае суверенитета на Израел над окупираните Голански възвишения, съобщава БиБиСи. 

В изявление, публикувано от сирийската държавна информационна агенция, се казва, че това показва "сляпата пристрастност" на САЩ към Израел. Сирия е решена да възстанови района "чрез всички налични средства".

Израел превзема Голанските възвишения от Сирия през 1967 г. и ги анексира през 1981 г. в ход, който не е признат в международен план.

Действията и коментарите на Тръмп отмениха десетилетия американска политика по този въпрос. Той обясни, че платото е от "критично стратегическо и важно значение за сигурността на Държавата Израел и регионалната стабилност".

Тръмп призна Голанските възвишения за израелска територия

Тръмп призна Голанските възвишения за израелска територия

Ключово за сигурността на Израел и регионалната стабилност

Израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари на Тръмп с телефонно обаждане за това, че "прави история".

В изявление излъчено от информационна агенция "Сана" се казва, че коментарите на Тръмп са показали "презрение" към международното право и че няма да променят "реалността, че Голан е бил и ще остане сирийски, арабски".

"Сирийската нация е твърдо решена да освободи тази ценна част от сирийската национална земя чрез всички налични средства", коментира неназован източник на външно министерство.

Тръмп действа в момент когато Нетаняху е изправен пред общи избори на 9 април, както и поредица от възможни обвинения за корупция. Двамата лидери трябва да се срещнат във Вашингтон следващата седмица, когато Нетаняху трябва да се обърне към про-израелската лобистка група "Айпак".

През 2017 г. Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел и разпореди преместването на посолството на САЩ в града от Тел Авив.

Решението бе осъдено от палестинците, които искат Източен Йерусалим да бъде столица на бъдеща палестинска държава, а Общото събрание на ООН поиска неговото отмяна.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
Обновена

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

В Газа палят американски знамена

Нетаняху благодари на Тръмп, като каза: "В момент, когато Иран се стреми да използва Сирия като платформа за унищожаване на Израел, президентът Тръмп смело признава израелския суверенитет над Голанските възвишения". Посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман похвали "моралното, смело и справедливо решение" на Тръмп.

Президентът на САЩ обаче се сблъсква със силни критики от региона, както и от някои от съюзниците на Сирия:

ЕС, Франция и Германия няма да последват Тръмп за Голанските възвишения и в съответствие с международното право не признават суверенитета, и не ги счита за част от израелската територия.

Русия оцени негативно изявленията на Тръмп. Тя продължава да подкрепя и президента Башар Асад в сирийския конфликт и заяви, че промяната в статута на Голан би била пряко нарушение на решенията, взети от ООН.

Иран, чиито сили също подкрепят сирийския президент, нарече позицията на САЩ "незаконна и неприемлива".

Турският президент Реджеп Ердоган, който подкрепи сирийската опозиция във войната, заяви, че това би "довело региона до ръба на нова криза".

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт заяви, че коментарът на Тръмп е "напълно извън международното право".

Ричард Хаас, бивш висш служител на американския държавен отдел, който сега е председател на мозъчния тръст на Съвета по външни отношения, заяви, че "силно несъгласен" с Тръмп и че решението ще наруши резолюция на Съвета за сигурност на ООН ", която изключва придобиването на територия чрез война".

Турция критикува Тръмп за признаването на Голанските възвишения

Турция критикува Тръмп за признаването на Голанските възвишения

Анкара подкрепя териториалната цялост на Сирия

Ако съобщението дойде като изненада, това бе добра изненада за Нетаняху. И изненадата щеше да бъде във времето, а не по същество, защото идеята, че САЩ признават суверенитета на Израел над Голан е активно разглеждана от известно време, пише Брбара Плет-Ушър за БиБиСи.

Израел се сдоби с подкрепа в Белия дом и части от Конгреса, като твърди, че Иран използва Сирия като база, от която да се насочи към Израел, а Голанските възвишения са на фронтовата линия. Но официалното признаване на САЩ не променя нищо: Израел вече действа с пълната си военна власт.

Критиците са стигнали до заключението, че това е явен опит да се даде тласък на Нетаняху в горещо оспорвани избори. Ако е така, това е нещо, което нарушава важни принципи на международното право, казват те: "Тръмп е одобрил завземането на територия и няма да има морален авторитет да критикува Русия за Крим".

Голанските възвишения се намират на около 60 км югозападно от сирийската столица Дамаск и обхваща около 1200 кв. км.

Израел конфискува по-голямата част от Голан от Сирия в заключителните етапи на войната през 1967 г. и осуети сирийски опит да си върне региона във войната през 1973 г.

На следващата година двете страни се споразумяха за план за оттегляне, който включва създаването на демилитаризирана зона, дълга 70 километра, патрулирана от наблюдатели на ООН.

Но двете страни останаха технически в състояние на война.

Русия скастри Тръмп за Голанските възвишения

Русия скастри Тръмп за Голанските възвишения

Подобни призиви могат значително да дестабилизират и бездруго напрегнатата ситуация в Близкия изток

През 1981 г. парламентът на Израел прие законодателство, прилагащо израелския "закон, юрисдикция и администрация" на Голан, всъщност анексирайки територията.

Международната общност не признава този ход и твърди, че Голан е окупирана сирийската територия. Резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН обяви израелското решение за недействително и без международно правно действие.

Преди три години, при президента Барак Обама, САЩ гласуваха в подкрепа на изявление на Съвета за сигурност, в което изразява дълбока загриженост, че Нетаняху е обявил, че Израел никога няма да се откаже от Голан.

Сирия винаги е настоявала, че няма да постигне споразумение за мир с Израел, освен ако не се оттегли от целия Голан.

Последните преговори с посредничеството на САЩ през 2009 г. се провалиха през 2000 г., докато Турция посредничи при непреки преговори през 2008 г.

В Голан има повече от 30 израелски селища, където живеят около 20 000 души. Селищата се считат за незаконни съгласно международното право, въпреки че Израел оспорва това. Преселниците живеят заедно с около 20 000 сирийци, повечето от които араби друзи, които не са избягали, когато Голан е окупиран.

Тръмп обясни решението за Голан с регионалната сигурност, не с Нетаняху

Тръмп обясни решението за Голан с регионалната сигурност, не с Нетаняху

Мислил дълго време за този суверенитет, но изборите в Израел нямат нищо общо