Остро критикува Турция решението на американския президент Доналд Тръмп за признаването на Голанските възвишения като израелски.

Териториалната цялост на държавите е най-фундаменталният принцип на международното право, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.

Турция подкрепя териториалната цялост на Сирия, увери той.

Според него, с тази публична подкрепа за Израел, САЩ дестабилизират региона и това няма да доведе до друго, освен насилие.

Дипломатически източник от ЕС предупреди, че Брюксел все още не счита Голанските възвишения за израелска територия.

Арабската лига също изрази подкрепа за териториалната цялост на Сирия. От там припомниха, че в свои резолюции вече са изразили позицията си по въпроса.

Решението на американския президент Доналд Тръмп за Голанските възвишения е историческо. Това очаквано заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Нетаняху: Решението на Тръмп за Голанските възвишения е историческо

Нетаняху: Решението на Тръмп за Голанските възвишения е историческо

САЩ признават за израелски

В свое изявление, той приветства признаването на спорните територии.

По-рано бе съобщено, че се предвижда решението да бъде взето по време на визитата на премиера Бенямин Нетаняху във Вашингтон, където той ще се срещне с президента Доналд Тръмп, две седмици преди изборите в Израел.

Миналата седмица в годишния си доклад за правата на човека Държавният департамент премахна фразата част от Голанските възвишения са "окупирани от Израел". Вместо това написа "контролирани от Израел".