Държавният департамент на САЩ определи Голанските възвишения като "контролирана от Израел територия" в годишния си доклад за правата на човека за 2018 г.

Това е промяна в сравнение с езика, използван от предишните американски администрации, които посочваха района като "окупирана територия", съобщават израелските медии.

Отделно Западният бряг и Ивицата Газа, области, които Израел завладя заедно с Голанските възвишения по време на войната в Близкия изток през 1967 г., също не са били споменати като "окупирани" или че се намират под "окупация".

В понеделник републиканският сенатор Линдзи Греъм посети Голанските възвишения заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху и американския посланик в Израел Дейвид Фридман и е разкрил планове да работи за признаването от страна на САЩ на Голанските възвишения като част от територията на Израел.

"Работейки със сенатор Тед Круз, ще предприема опит за признаване на Голанските възвишения като част от Държавата Израел сега и завинаги", подчерта Греъм.

"Израел окупира тази територия, борейки се за оцеляването си", настоя сенаторът и добави: "Тази територия беше завзета с военна сила, защото беше използвана като отправна точка за нападение срещу Държавата Израел. Тази територия има богата еврейска история."

Греъм също така попита на кого ще бъде върната територията, ако Израел се откаже от нея. "На кого ще я върнете, на Асад?", запита Греъм, отбелязвайки, че Иран и Русия са инвестирали много в тази територия. "Русия? Не смятам", посочи още сенаторът.