През следващата седмица САЩ официално ще обявят, че признават Голанските възвишения за израелска територия, информират АП и "Таймс оф Израел".

Източници в Йерусалим и Вашингтон предвиждат решението да бъде взето по време на визитата на премиера Бенямин Нетаняху във Вашингтон, където той ще се срещне с президента Доналд Тръмп, две седмици преди изборите в Израел.

Вчера Нетаняху проведе среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Йерусалим. Израелският премиер обвини Иран в опит за създаване на терористична мрежа за нападение на еврейската държава от Голанските възвишения, които Израел превзе от Сирия през 1967 г. Той използва случая, за да повтори целта си за международно признаване на претенциите на Израел към територията.

Мисля, че е време международната общност да признае Голан за израелска територия, фактът, че Голан винаги ще бъде част от Държавата Израел, каза Бенямин Нетаняху.

Помпео не коментира въпроса, но американската администрация обмисля да признае суверенитета на Израел над Голан. През миналата седмица в годишния си доклад за правата на човека Държавният департамент премахна фразата част от Голанските възвишения са "окупирани от Израел". Вместо това написа "контролирани от Израел".

Израел превзе Голанските възвишения от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 г. През 1981 г. го включва в израелското законодателство - стъпка, която е равносилна на анексиране. Но САЩ и международната общност разглеждат Голанските възвишения като сирийска територия под израелска окупация. Платото се намира в стратегически район по границата между Израел и Сирия.

Белият дом съобщи, че Нетаняху ще посети Вашингтон за два дни следващата седмица - две седмици преди израелските парламентарни избори на 9 април.