Решението на американския президент Доналд Тръмп за Голанските възвишения е историческо. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. 

В свое изявление, той приветства признаването на спорните територии. 

По-рано стана ясно, че Тръмп признава Голанските възвишения за израелска територия.

Турция критикува Тръмп за признаването на Голанските възвишения

Турция критикува Тръмп за признаването на Голанските възвишения

Анкара подкрепя териториалната цялост на Сирия

"След 52 години е време Съединените щати напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения, което е от ключово значение за стратегията и сигурността на Държавата Израел и регионалната стабилност", пише той в Туитър.

По-рано бе съобщено, че се предвижда решението да бъде взето по време на визитата на премиера Бенямин Нетаняху във Вашингтон, където той ще се срещне с президента Доналд Тръмп, две седмици преди изборите в Израел.

Тръмп призна Голанските възвишения за израелска територия

Тръмп призна Голанските възвишения за израелска територия

Ключово за сигурността на Израел и регионалната стабилност

"Мисля, че е време международната общност да признае Голан за израелска територия, фактът, че Голан винаги ще бъде част от Държавата Израел", коментира Нетаняху.

Миналата седмица в годишния си доклад за правата на човека Държавният департамент премахна фразата част от Голанските възвишения са "окупирани от Израел". Вместо това написа "контролирани от Израел".

Турция се обяви срещу решението на САЩ и го определи като рисково за стабилността в региона.

Дипломатически източник от ЕС предупреди, че Брюксел все още не счита Голанските възвишения за израелска територия.

Арабската лига също изрази подкрепа за териториалната цялост на Сирия. От там припомниха, че в свои резолюции вече са изразили позицията си по въпроса.

Израел превзе Голанските възвишения от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 г. През 1981 г. го включва в израелското законодателство - стъпка, която е равносилна на анексиране. Но САЩ и международната общност разглеждат Голанските възвишения като сирийска територия под израелска окупация. Платото се намира в стратегически район по границата между Израел и Сирия.