Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в профила си в "Туитър", че САЩ са действали много по-добре от Швеция по отношение на епидемията от новия коронавирус (COVID-19), като той разкритикува решението на Стокхолм да не налага блокада на цялата страна, с което отговорът ѝ на пандемията се превърна в едно от малкото изключения.

Тръмп изтъкна: "Въпреки съобщенията за обратното, Швеция плаща сериозно за решението си да не наложи блокада. Към днешна дата там са починали 2 462 души, много по-голям брой от съседните страни Норвегия (207), Финландия (206) или Дания (443). САЩ взеха правилното решение!"

На фона на затварянето на повечето икономики по света, Швеция реши да запази повечето училища отворени по време на пандемията. Тя също така позволи на ресторанти и фризьорски салони да работят, за разлика от повечето европейски страни и наложи забрана само на масово посетени събития по време на епидемията.

Учени в Швеция обаче призовават правителството да изслуша препоръките на Световната здравна организация (СЗО) и да наложи по-строги мерки, вместо да се опитва да изгради "стаден имунитет" срещу коронавируса.

Интересното е, че Тръмп постоянно поставяше под съмнение наложените ограничителни мерки в отделните щати, като зовеше за тяхното "освобождаване" и американците да се върнат на работа. Има и още един проблем с хвалбите на Тръмп - САЩ са страната с най-много заразени и починали от коронавируса в света. Към момента регистрираните заразени от началото на епидемията са над 1 040 000 души, от които са починали около 61 000 души.  

Тръмп също така твърди, че САЩ са "тествали повече от всички страни взети заедно". Последните данни показват, че в САЩ са извършени общо 6 026 170 теста за наличие на коронавирус.

Това обаче е много далеч от "всички страни взети заедно", защото само тестовете в Испания, Италия, Германия и Великобритания са повече от тези в САЩ.

САЩ са извършили повече тестове общо от всяка друга страна, но те имат много по-голямо население (около 328 млн. души) от повечето страни и все още изостават от няколко държави по отношение на тестове на глава от населението.