Главната тема на предстоящата по-късно днес среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров ще бъде ситуацията в Сирия.

Лавров е в американската столица във връзка с руските планове за прекратяване на насилието в Сирия, след като миналата седмица беше постигнато споразумение между Русия, Иран и Турция, съобщава АП, позовавайки се на официално съобщение за визитата на руския дипломат №1.

Фокус на преговорите ще стане създаването на четири зони за деескалация на напрежението. Затова е важно да се съгласуват позициите на администрацията на Тръмп, в частност тази на министъра на отбраната Джеймс Метисън.
Тези зони, както считат във Вашингтон, няма да покриват територии, където ръководената от САЩ коалиция води борба против "Ислямска държава".

Тръмп уволни директора на ФБР

Тръмп уволни директора на ФБР

Вероятно неточна информация около разследването на Клинтън

Освен това както посочва АП, руският план за стабилизация на Сирия след шест години гражданска война е най-актуалната външнополитическа тема и тя трябва да бъде отделена от политическата драма в американската администрация, предизвикана от отстраняването на директора на ФБР Джеймс Коми.

Във връзка с уволнението на Коми шестима сенатори от Демократическата партия в Конгреса на САЩ отправиха писмо до ФБР и министерството на правосъдието с искане да се обезпечи неприкосновеността на разследването за намесата на Русия в кампанията на президентските избори в Съединените американски щати.

В писмото се посочва необходимостта за съхранение на всички документи, които касаят разследването. Според демократите трябва да се назначи специален прокурор, който да проведе независимо разследване.

От администрацията на Тръмп настояват, че уволнението на Коми няма никакво отношение към Русия и предизборната кампания. По думите на съветника на президента Келин Конуей "решението за оставката на Коми е въпрос на доверие на президента спрямо директора на ФБР.

Самият Тръмп в писмо до Коми посочи, че го уволнява заради "неспособност ефективно за оглавява бюрото".

Припомняме, Джеймс Коми беше директор на ФБР по-малко от четири години, след като беше предложен за поста през юни 2013 г. от тогавашния президент Барак Обама.

Както съобщи американската телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на писмо на главния прокурор на САЩ Джеф Сешънс, заместник-директорът на ФБР Андрю Маккейб ще изпълнява задълженията на директор на службата временно.