Европейските лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел, отбелязват 80-годишнината от началото на Втората световна война в полската столица Варшава.

Ала американският президент Доналд Тръмп, който отмени посещението си в Полша в последния момент през миналата седмица, изтъквайки като причина за това урагана "Дориан", който напредва към югоизточните брегове на САЩ, ще прекара днешния ден в своя голф клуб в щата Вирджиния, пише "Гардиън".

Германският президент поиска прошка от полския народ

Германският президент поиска прошка от полския народ

За нацистката тирания - 80 години след началото на Втората световна война

Най-големият конфликт в човешката история започва в ранните часове на 1 септември 1939 г., когато нацистки боен кораб напада гарнизон полски войници на полуостров Вестерплате. Полското правителство премести тазгодишните възпоменателни церемонии от Вестерплате, който се намира близо до балтийския пристанищен град Гданск, във Варшава, в очакване на посещение от президента на САЩ, който трябваше да произнесе основната реч. Ала Тръмп отмени посещението си и изпрати вицепрезидента Майк Пенс вместо него.

Малко след като Тръмп отмени посещението си, Меркел в последния момент обяви, че ще присъства. Вчера се оказа, че Тръмп, който създаде впечатлението, че ще прекара деня в Кемп Дейвид с експерти, за да наблюдава приближаването на урагана "Дориан", всъщност е летял с хеликоптер от Кемп Дейвид до голф клуба си във Вирджиния. Той се очаква да се завърне във Вашингтон по-късно днес, за да присъства на брифинг във Федералната агенция за управление на извънредните ситуации.

Няколко часа след нападението срещу Вестерплате и настъплението на нацистите в други части на Полша, тогавашният британски премиер Невил Чембърлейн направи прочутото си изявление по радиото, че "тази страна е във война с Германия". Въпреки това малка практическа помощ е оказана на Полша, която е разбита в рамките на седмици от нацистите и нахлулия Съветски съюз от изток, както е било договорено между Адолф Хитлер и Йосиф Сталин в пакта Рибентроп-Молотов от 23 август 1939 г, който съдържа секретен протокол, в който двата тоталитарни режима се сговарят за подялбата на Европа.

Преди десет години във Вестерплате руският президент Владимир Путин нарече пакта "грешка", но неотдавнашна руска кампания се опита да реабилитира спорния договор. Това беше посрещнато с възмущение в Полша и в други страни в Централна Европа и е една от причините Путин да не бъде поканен във Варшава тази година.