Президентът на САЩ Доналд Тръмп оказва натиск за "промяна на режима" в Берлин. Това обяви бившият германски външен министър Зигмар Габриел, отговаряйки на неотдавнашните язвителни коментари на американския държавен глава, насочени към Германия по отношение на военните разходи и имиграцията.

"На Америка при управлението на Тръмп не може да се разчита", изтъква Габриел пред сп. "Шпигел" и допълва: "Тръмп дава на севернокорейския диктатор Ким Чен-ун гаранции за оцеляването му и същевременно иска промяна на режима в Германия."

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

"Неуместно" и "нечестно" било Европа да харчи твърде малко за отбрана

"Не можем да търпим това", подчертава Габриел, призовавайки Германия да заеме по-твърда позиция към Тръмп. "Повече не можем да имаме каквито и да е илюзии. Доналд Тръмп разбира само от сила. Затова трябва да му покажем, че и ние сме силни", настоя бившият първи дипломат на Германия.

Преди срещата на върха на НАТО тази седмица Тръмп заяви, че Германия не изпълнява обещанията си към НАТО относно размера на разходите за отбрана.

През миналия месец той написа в "Туитър", че "германците се обръщат срещу държавното ръководство на страната, тъй като миграцията разтърсва вече слабата управляваща коалиция", като определи решението на Европа да позволи на милиони мигранти да влязат на нейна територия като "голяма грешка".

В Германия разглеждат Тръмп като заплаха за света

В Германия разглеждат Тръмп като заплаха за света

Не сме пленници нито на Русия, нито на САЩ

Габриел, който е бивш председател на Германската социалдемократическа партия, коментира още, че Германия трябва да даде "ясни, твърди и преди всичко единни европейски отговори на Тръмп".

"Всяка стъпка за помиряване с него, всеки опит да бъде задоволен, само го кара да предприема следваща стъпка. Това трябва да спре", подчерта Габриел.

Той е посочил разходите за бежанци като област, където Европа би могла да отвърне.

"Ако той иска милиарди долари за американски военни разходи, тогава трябва да настояваме за връщане на милиарди долари, похарчени за бежанци, създадени от провалената военна намеса на САЩ в Ирак", изтъква бившият външен министър.