Администрацията на Тръмп иска от Конгрес 1,5 милиарда долара за 10 години за създаване на нов национален запас от уран в САЩ, заявявайки, че засилването на производството на уран в САЩ при по-евтин внос е въпрос на жизненоважна енергийна сигурност, пише АП.

Но някои демократи и пазарни анализатори от целия политически спектър обвиняват, че общата цел на администрацията на Тръмп е наистина да помогне на няколко компании за уран, които не могат да се конкурират на световния пазар.

Търсенето на ядрено гориво изчезва в световен мащаб след бедствието във Фукушима през 2011 г. в Япония. Производството на уран в САЩ падна с 96% през последните пет години, съобщи американската администрация за енергийна информация в четвъртък.

Тръмп отправи искането за нов национален резерв от уран в своята заявка за бюджет за 2021 г. тази седмица - последната илюстрация, че опитът да се спасят ядрената и въгледобивната промишленост на САЩ е политически приоритет за републиканския президент, който често се позовава на националната сигурност като основание.

"Не е отговорност на данъкоплатците да обезпечат дадена индустрия, независимо дали това е уран, слънчева енергия, въглища", коментира Кейти Туб, старши анализатор по енергийна политика.

Департаментът по енергетика заяви, че планът ще засили работата за поне няколко от почти затихналите уранови операции на САЩ, въпреки че жителите в близост до един от рудниците коментира, че се опасяват от увеличаване на радиоактивните заплахи.

"Каквото и да направи Тръмп, ние ще отстояваме, за да уведомим хората, че няма да се откажем", обяснява Йоланда Бадбек, жител на Уйат Меса, щата Юта, град с 200 души в индианския резерват планина Юта.

Представителят в конгреса Раул Гриалва, демократ от Аризона и председател на Комитета за природни ресурси, се противопостави на усилията на Тръмп да превърне добивът на уран в стратегически въпрос, негови помощници коментират, че трябва да видят повече подробности от администрацията относно предложението за запасите.

Търсенето на ядрени и въглищни енергийни източници спадна заради конкуренцията на пазара от все по-евтиния природен газ и възобновяемите вятър и слънчева енергия. Тръмп не успя да спре поредица от затваряния на въглища и атомни електроцентрали.

Американската ядрена промишленост поиска помощ от администрацията на Тръмп, включително субсидии от данъкоплатците за насърчаване на използването на американски уран.

През 2018 г. АЕЦ в САЩ получават 90% от урана си от Канада, Казахстан и други чужди доставчици и само 10% е от американски мини.

През 2019 г. Тръмп отхвърли искане от американски оператори за добив на уран, за определяне на минимална квота за вътрешен уран. Той обаче се съгласи да създаде работна група по национална сигурност, военни и други федерални служители, които да търсят други начини за възраждане на вътрешното производство на цялата верига за доставка на ядрено гориво.

Констатациите на тази група се очакват в рамките на две седмици. Предложението за бюджет на Тръмп ще бъде част от усилието "да върне САЩ обратно в ядрената игра по целия свят", заяви министърът на енергетиката Дан Бройлет.

Докато Тръмп призовава за подпомагане на добив на уран в САЩ, което е от съществено значение за националната сигурност, Министерството на енергетиката призна в представянето на бюджета си, че "не е установена непосредствена нужда за националната сигурност" за резерв от уран. Същият документ твърди, че средствата не са предназначени за "нарушаване на пазарните механизми".

"Точно това е предназначено да прави", коментира Люк Дж. Даниелсън, президент на базираната в Колорадо група за стратегии за устойчиво развитие, която съветва чуждестранните правителства относно политиката за природните богатства. "Историята на правителството да се опитва да субсидира енергийния сектор и да избира победители и губещи е нелепа".

Много депутати от Демократична партия оспориха аргумента за сигурност на Тръмп. Съществуващите запаси от уран, производството и търговията със съюзниците Австралия и Канада вече са адекватни за осигуряване на снабдяването с уран в САЩ, заяви по-рано репортерът Алън Лоуентал, демократ от Калифорния.

Департаментът по енергетика не коментира кои уранови мини ще се възползват от предложението, но търговската група за ядрена енергетика посочи съществуващите мини в Уайоминг като вероятни кандидати.

"Добра стъпка е да покажем, че администрацията признава стратегическата стойност на американската ядрена промишленост", заяви Нима Ашкебуси, директор на групата по програми за горивни цикли. "Очакваме да излязат повече добри сигнали" с предстоящия доклад от оперативната група на Тръмп за ядрени горива.

Канадска компания "Енерджи фюълс", притежаваща офис в Колорадо, нарече предложението на Тръмп "добра спасителна линия за индустрията". Говорителят Къртис Мур призна, че компанията вероятно ще има полза, тъй като разполага с експлоатационни мини в източно-централния Уайоминг и южната част на Юта. Компанията наскоро освободи почти една трета от 79-те служители на компанията в "Уйат меса" в Уайоминг и рудниците на комплекс "Ел Сал" в Юта,

В друга мина, съоръжението "Николс ранч" в източно-централен Уайоминг, жителите участват в ежегоден протест, за да привлекат вниманието към отрицателните въздействия, които мината оказва на иначе широко отворена и отдалечена част от земята.

Бившият собственик на мината се съгласи през 2014 г. да плати глоба в размер на 5000 щатски долара за два разлива от над 114 000 литра разтвор с уран.

С дефицит от трилиони долари, САЩ се нуждае от сериозен бюджет

С дефицит от трилиони долари, САЩ се нуждае от сериозен бюджет

"Не можем да продължим да вземаме и вземаме назаем безкрай и да ипотекираме бъдещето на страната"