Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати съобщение за рожден ден до лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, заяви съветникът по националната сигурност на Южна Корея Чунг Юй-Йонг, съобщава "Спутник".

В реч с репортери официалният представител, който се срещна с Тръмп тази седмица, заяви, че му е било съобщено да го предаде на Северна Корея и е доставено в Пхенян в четвъртък. "В деня, в който се срещнахме, беше рожденият ден на Ким Чен-ун и президентът Тръмп си спомни това и ме помоли да предам съобщението".

Ким Чен-ун и Тръмп успяха да установят приятелски отношения през 2018 г., след като месеци наред си разменяха обиди и агресивни изявления. Тръмп стана първият действащ американски президент, стъпил на севернокорейска земя.

Подобрените отношения между Пхенян и Вашингтон доведоха до решението на Северна Корея да въведе мораториум върху тестовете за ядрени и междуконтинентални балистични ракети и желанието да продължи денуклеаризация.

Съобщенията в медиите информират, че "романсът" между двамата политици може да приключи, тъй като Ким Чен-ун наскоро обеща да възобнови ракетните изпитания и дори заплаши, че ще изпрати нежелан "коледен подарък" на САЩ.

Ким Чен - ун без послание за Нова година

Ким Чен - ун без послание за Нова година

Първи прецедент от 2013 година

Въпреки очевидното напрежение между САЩ и Северна Корея, Тръмп вярва, че Ким Чен Ун ще изпълни ангажиментите си по денуклеаризацията.

АП информира, че Чунг не разкрива какво точно е съобщението, но каза, че Сеул го е изпратил до Пхенян с "подходящи средства".

Миналата седмица Ким откри новата година, като изрази дълбоки неудовлетворения заради задържаните ядрени преговори с администрацията на Тръмп и се ангажира да засили ядрения си арсенал като възпиращ фактор срещу санкциите и натиска, подобни на "гангстерски" от САЩ.

Въпреки застоя в преговорите, Тръмп и Ким описват личните си отношения като добри. Тръмп се похвали с "красивите" писма, които е получил от Ким.

Северна Корея никога не е потвърждавала официално датата на раждане на Ким. Макар да отразява посещението на Денис Родман през 2014 г., севернокорейските държавни медии заявиха, че бившата звезда на НБА е организирал баскетболна игра на 8 януари, за да отбележи рождения ден на Ким.

Ким Чен-ун: КНДР разработва ново стратегическо оръжие

Ким Чен-ун: КНДР разработва ново стратегическо оръжие

САЩ пропуснаха крайния срок за рестартиране на преговорите