Председателят на Държавния съвет на КНДР Ким Чен - ун за първи път от 2013 г. не произнесе новогодишна реч пред хората. Това съобщи в сряда южнокорейската агенция "Йонха".

В предишни години лидерът на КНДР ежегодно на първия ден на януари чете апел, в който очертава основните политически приоритети на страната за следващата година. Речта му се излъчва от централната телевизия на Пхенян.

Ким Чен-ун: КНДР разработва ново стратегическо оръжие

Ким Чен-ун: КНДР разработва ново стратегическо оръжие

САЩ пропуснаха крайния срок за рестартиране на преговорите

Тази година обаче в държавната телевизия на КНДР не беше споменато за обръщение на председателя на Държавния съвет, а публикация не се появи нито в централния вестник на народната република "Нодон Синмун", нито на страниците на други медии. Вместо това, отбелязва агенцията, севернокорейските медии отразяват подробно речта на Ким Чен - ун на пленума на Централния комитет на Корейската партия на труда.

По време на това изказване председателят на Държавния съвет на КНДР направи редица откровени изявления. Така Ким Чен - ун обяви, че скоро страната му ще въведе нови стратегически оръжия. Според него КНДР ще продължи да разработва стратегически оръжия, ако Вашингтон не спре враждебната си политика спрямо Пхенян.

Ким Чен-ун свика среща за важни въпроси за националната отбрана

Ким Чен-ун свика среща за важни въпроси за националната отбрана

Това се случва преди да изтече крайният срок поставен на САЩ за нова програма за ядрени оръжия

Освен това севернокорейският лидер отбеляза, че КНДР вече не е длъжна да прилага мораториум върху ядрени тестове във връзка с продължаването на американските военни учения на Корейския полуостров. В речта си на пленарната сесия на Централния комитет на ТПК Ким Чен - ун призова за изграждане на силата на въоръжените сили на КНДР, "така че враждебните сили да не могат да се осмелят да посегнат" на суверенитета и сигурността на републиката.