Американският президент Доналд Тръмп обяви в профила си в "Туитър" веднага след ставането си от сън, че Русия трябва да се подготви за новите, красиви и умни ракети на САЩ, изстреляни по Сирия.

"Русия обеща да сваля каквито и да е и всички ракети, изстреляни по Сирия. Подготви се, Русия, защото те ще дойдат - красиви, нови и "умни!". Вие не трябва да бъдете партньори с животното, избиващо с газ своя собствен народ и се радва на това!", написа американският държавен глава.

В последваща публикация Тръмп сякаш "поомекна" към Русия, изтъквайки: "Отношенията ни с Русия сега са по-лоши от когато и да било преди и това включва Студената война. Няма причина за това. Русия се нуждае от нас, за да подпомогне икономиката си, нещо, което би било лесно да бъде сторено, а ние се нуждаем от всички страни да работим заедно. Спиране на надпреварата във въоръжаването?"

Очевидно заканите на американския държавен глава са в отговор на по-ранните днешни изявления на посланика на Русия в Ливан, който подчерта, че руските военни запазват правото си да свалят ракети и да унищожават установките и точките, откъдето са изстреляни в случай на агресия на САЩ срещу Сирия

Русия се закани да сваля всяка ракета на САЩ срещу Сирия

Русия се закани да сваля всяка ракета на САЩ срещу Сирия

Ще удря и установките или местата, откъдето са изстреляни

Засипкин изтъкна, че "руските сили ще се противопоставят на американската агресия в Сирия чрез прихващането на ракети и удряйки техните установки".

Изявлението на руския представител беше направено, след като Вашингтон заплаши с "мощен отговор" срещу Сирия след предполагаемата атака с химическо оръжие в контролирания от бунтовниците град Дума край Дамаск в събота. САЩ хвърлиха вината за нападението върху сирийското правителство.

Руските държавни медии коментират, че публикацията на Тръмп в "Туитър" изглежда е неофициално обявяване на "големите решения", които американският държавен глава обеща, че Вашингтон скоро ще вземе във връзка с химическата атака в Сирия. 

Тръмп: Русия и Иран подкрепят "животното" Башар Асад

Тръмп: Русия и Иран подкрепят "животното" Башар Асад

Животното Асад щеше да бъде история

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова реагира на написаното от Тръмп в "Туитър", като коментира в профила си във "Фейсбук", че умните ракети трябва да летят към терористите, а не към законното правителство на Сирия, което се бори с международния тероризъм в продължение на няколко години на своя територия.

Русия отвърна на Тръмп : Умните ракети заличават следите от провокацията в Сирия?

Русия отвърна на Тръмп : Умните ракети заличават следите от провокацията в Сирия?

Умните ракети трябвало да летят към терористите, а не към законното правителство

"Да, между другото. А инспекторите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) бяха предупредени, че сега умните ракети ще унищожат всички доказателства за използването на химически оръжия на земята? Или цялата идея се състои в това бързо да се заличат следите от провокацията с ударите на умните ракети и международните инспектори да няма какво да търсят като доказателства?", коментира Захарова.

Руските медии припомниха туит на Тръмп от 9 септември 2013 г., когато той е бил само и единствено бизнесмен. Тогава той е призовал американските власти да не нападат Сирия, защото това няма да доведе до нищо друго освен до проблеми за САЩ.

"Не нападайте Сирия - атака, която няма да доведе до нищо друго освен до проблеми за САЩ. Съсредоточете се върху това да направите страната ни силна и велика отново!", коментирал Тръмп преди близо 5 години.