Президентът на САЩ Доналд Тръмп хвърля обиди към висши служители на среща в Пентагона, които се опитват да го "разходят" по основите на американската дипломация и основни факти за ролята на САЩ в света, съобщава "Бизнес инсайдър", цитирайки нова книга за Белия дом.

Според откъс публикуван от "Уошингтън поуст" инцидентът е в защитена заседателна зала, наречена "Танкът" през юли 2017 г. Срещата е свикана от висши членове на екипа за национална сигурност на Тръмп - включително тогавашния държавен секретар Рекс Тилърсън, директора на Националния икономически съвет Гари Кон и министъра на отбраната Джим Матис, които оттогава напуснаха администрацията.

Според съобщенията тримата мъже са загрижени от незнанието на Тръмп за ключови факти от географията, историята и военната стратегия.

"Матис, Кон и Тилърсън и техните помощници решиха да използват карти, графики и диаграми, за да преподават на президента, смятайки, че те ще му помогнат да не се отегчава. Матис отвори и слайдшоу, прецизирано с много знаци за долар-$."

Съобщава се обаче, че Тръмп става все по-раздразнен, като иска да разбере защо САЩ не искат пари от съюзници в Европа и Южна Корея за разполагането на военни сили там, и бие най-добрите мнения заради провалите на американската стратегия в Афганистан.

"Всички сте загубеняци. Вече не знаете как да спечелите", коментира Тръмп. Според информацията, Тръмп започва удивителна лична атака срещу длъжностните лица.

"Не бих тръгнал на война с вас, хора". Обръщайки се към присъстващите, главнокомандващият тогава коментира: "Вие сте куп наркомани и бебета".

Описвайки мълчанието в залата, книгата продължава: "Толкова много хора в тази стая вече са били ​​на война и са рискували живота си за страната. Сега те са критикувани от президент, който не е ходил и започна да им се повдига."

Според откъса, единственият който опонира на Тръмп е Тилърсън, който прекъсва президента, когато започва обяснява, че САЩ трябва да правят пари от разполагане на войските си по света.

"Мъжете и жените, които обличат униформата, не го правят, защото са наемници. Не затова обличат униформа, отиват и умират ... Те го правят, за да защитят нашата свобода", обяснява Тилърсън.

Същата среща е докладвана преди време от репортера Боб Удуърд в негова книга от 2018 г. за Белия дом на Тръмп. Но подробностите, описани от Рукър и Леонинг, никога не са били съобщавани досега.

Белият дом не отговори на искане за коментар.