Американският президент Доналд Тръмп обяви, че не възразява Германия и Франция да продължат търговията си с Иран, въпреки отказа му да потвърди ядреното споразумение с Техеран, съобщава "Франс прес".

"Казах им да продължат да печелят пари", изтъкна милиардерът в интервю за любимата си телевизия Fox News, допълвайки: "Не се притеснявайте. Не се нуждаем от вас по този проблем."

"Те са мои приятели. Те действително са. Аз съм в добри отношения с всички тях, било то с Еманюел или Ангела", посочи Тръмп, имайки предвид френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.

"Не знам какво ще се случи с това споразумение", каза Тръмп за историческото споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили, което на 13 октомври той отказа да потвърди, оставяйки съдбата му в ръцете на Конгреса на САЩ.

САЩ затягат санкциите срещу Иран

САЩ затягат санкциите срещу Иран

Режат финансирането за Хизбула

"Когато купуват тези неща, това е малко по-трудно", натърти Тръмп за френските и германските търговски отношения с Иран.

Ала говорейки пред журналисти на дипломатическо посещение в Саудитска Арабия, американският държавен секретар Рекс Тилърсън коментира, че САЩ се надяват, че европейските компании и страни "ще се присъединят към САЩ, когато въведем санкции".

"Онези, които извършват бизнес с Иранската революционна гвардия, европейски компании или други компании по целия свят, действително го правят с голям риск", предупреди Тилърсън.

В петък американският първи дипломат подчерта, че администрацията на Тръмп няма намерение да прекъсва търговията на Европа с Иран.

Тилърсън успокоява Европа, че САЩ няма да се намесва в търговията ѝ с Иран

Тилърсън успокоява Европа, че САЩ няма да се намесва в търговията ѝ с Иран

Президентът Тръмп е съвсем ясен, че намерението му не е да се намесва в бизнес сделките