Американският президент Доналд Тръмп може да намали данъците си с повече от 1,1 млрд. долара, включително и да спести десетки милиони долари за една година, съгласно предложените от неговата администрация намаления на данъците. Това е установил анализ на в. "Ню Йорк таймс".

В сряда Белият дом обяви радикален план за намаляване на различни данъци, което ще бъде от огромна полза за богатите американци.

Републиканците и Тръмп разкриха плана за данъчна реформа
Обновена

Републиканците и Тръмп разкриха плана за данъчна реформа

Съкращават се от седем на три данъчни ставки

Оценката за спестяванията на Тръмп се основава отчасти на информацията от неговата данъчна декларация през 2005 г. Анализът сравнява какви данъци плаща той според настоящото законодателство с данъците, които ще плаща съгласно предложението за промяна.

Данъчната декларация на Тръмп от 2005 г. е последната, налична публично и беше публикувана през март от бившия журналист в "Ню Йорк таймс" Дейвид Кей Джонсън. Данните на изданието също така се основават на оценка на нетното богатство на Тръмп, изчислено от Индекса на милиардерите на Блумбърг, като според него то възлиза на 2,86 млрд. долара.

"Нямам изгода. Не се възползвам", коментира Тръмп в сряда по повод предложението си за намаляване на данъците, като допълни: "Всъщност, много, много категорично, както виждате, смятам, че има много малко ползи за богатите хора."

Всъщност хората с високи доходи като Тръмп вероятно ще се възползват непропорционално, ако предложението на Белия дом се приеме и стане закон. Изчисленията, направени с помощта на счетоводния експерт Робърт Уилънс и данъчния адвокат Стивън Брайтстоун, дават представа как става това.

Макар че няма да се отрази върху неговата данъчна декларация, предложението на Тръмп за премахване на данъка върху имуществото ще генерира най-големите данъчни спестявания. Ако неговите активи на стойност 2,86 млрд. долара бъдат прехвърлени след смъртта му съгласно сегашните правила, имуществото му ще бъде обложено с данък от около 40 процента. Отмяната на федералния данък върху имуществото може да спести на семейството му около 1,1 млрд. долара, въпреки че може все пак да бъде обложено с данък върху имуществото в Ню Йорк.