Американският президент Доналд Тръмп е на посещение в окупирания Йерусалим днес, за да потърси начини за постигане на мир между израелци и палестинци, цел, която неговите предшественици не успяха да постигнат, но която според него можела да бъде по-лесна за постигане, отколкото "хората са смятали", съобщава "Франс прес".

Посещението на Тръмп в Израел идва след първата му спирка, която беше в Саудитска Арабия, където той призова лидерите на ислямските държави да се борят с екстремизма.

Посещението също така идва, след като той е изправен пред куп проблеми в собствената си страна, включително специален прокурор, разследващ дали негови приближени са си сътрудничили с Русия.

Тръмп се очаква да е в Тел Авив следобед, а преди разговорите с израелския премиер Бенямин Нетаняху ще посети два емблематични обекта в окупирания Йерусалим, който е свещен град за мюсюлмани, християни и евреи.

Първата му спирка ще бъде църквата на Божи гроб, изградена на мястото, където християните вярват, че Иисус Христос е бил разпнат, погребан и е възкръснал.

След това той се очаква да се превърне в първия действащ американски президент, който посещава Западната стена, по-известна като Стената на плача, най-свещеното място за евреите, която се намира в окупирания през 1967 г. Източен Йерусалим.

Посещението на Западната стена предизвика полемика преди още Тръмп да напусне Вашингтон, след като американски правителствени служители отказаха да кажат дали тя принадлежи на Израел.

"Йерусалим е бил и ще бъде винаги столица на Израел", подчерта Нетаняху в неделя, добавяйки, че Западната стена "винаги ще остане под израелски суверенитет".

Йерусалим винаги е бил и ще бъде израелска столица, отсече Нетаняху

Йерусалим винаги е бил и ще бъде израелска столица, отсече Нетаняху

Деликатната тема за бъдещата столица

Израел окупира източната част на Йерусалим и Западния бряг през 1967 г., което никога не беше признато от международната общност.

Израел по-късно анексира Източен Йерусалим и претендира целия град като своя столица. Палестинците разглеждат окупирания Източен Йерусалим като столица на тяхната бъдеща държава.

Тръмп ще се срещне с Нетаняху в 17 часа българско време. Преди тяхната среща, кабинетът за сигурност на израелския премиер е приел редица мерки, целящи да са от полза за палестинската икономика, ходове, разглеждани като мерки за изграждане на доверие.

Те включват нови разрешителни за строеж за палестинците в частта на Западния бряг, който е изцяло под контрола на Израел, което се случва рядко.

По-голямата част от Западния бряг е под пълен израелски контрол, а палестинците срещаха изключително големи пречки да получат разрешителни за строеж в тези райони, докато строителството на израелски селища междувременно продължаваше.

Във вторник Тръмп ще се срещне с палестинския президент Махмуд Абас във Витлеем на Западния бряг, ще посети мемориала на Холокоста "Яд Вашем" в окупирания Йерусалим и ще произнесе реч в Израелския музей.