Основният кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ – Доналд Тръмп, нападна остро конкурента си Тед Круз заради това, че е роден в Канада, подчертавайки, че това повдига въпроси относно законовата допустимост на неговата кандидатура за президент, съобщават световните информационни агенции.

В последния дебат между кандидатите на Републиканците за номинация за надпреварата за Белия дом, Тръмп заяви на Круз: „Има голям въпросителен знак над главата ти.”

Американската конституция определя, че президентът трябва да бъде роден в САЩ.

Въпроси относно националната сигурност, икономиката и международната сигурност също бяха сериозно застъпени в дебата.

В социологическите проучвания Тръмп и Круз водят пред останалите петима републикански кандидати, участвали в дебата.

Дебатът се проведе само две седмици преди първия истински тест в кампанията, когато избирателите на републиканците и демократите в щата Айова ще изберат своите кандидати за президент.

Неприязънта между двамата републиканци се разрази преди седмица, когато милиардерът Тръмп започна да повдига въпроси относно това, дали това, че Тед Круз, който е сенатор от Тексас, е роден в Канада, не поставя под съмнение законовата допустимост на неговата кандидатура.  

Круз подчерта по време на дебата, че имало „нулев шанс” евентуално дело по въпроса да постигне успех, защото определението на конституцията за родените в САЩ граждани включвало хора, родени от американски родител.

Круз е роден в канадския град Калгари от майка американка и баща кубинец.

Ала Тръмп остана твърд, отбелязвайки, че правист от Харвард е повдигнал съмнения и Круз можел да бъде изправен пред съдебни дела, заведени от Демократите, които да оспорят неговата легитимност.