В петък началникът на кабинета на Белия дом Марк Медоус казал на Стивън Хан, комисар на Агенцията по храните и лекарствата, да подаде оставката си, ако агенцията не регистрира първата ваксина срещу коронавирус в страната до края на деня, съобщи "Вашингтон пост". Вестникът се позова на запознати със ситуацията при условие за анонимност, тъй като не са били упълномощени да обсъждат случилото се.

Канада получава първите дози ваксина на Pfizer до дни

Канада получава първите дози ваксина на Pfizer до дни

От следващата седмица трябва да започне ваксинирането

Заплахата дойде в същия ден, когато президентът Доналд Тръмп написа в "Туитър", че Aгенцията е "голяма, стара, бавна костенурка" в работата си с ваксини, като същевременно призовава комисар Стивън Хан да "извади ваксините СЕГА". Той добави: "Спрете да играете игри и започнете да спасявате животи !!!"

Предупреждението накара Агенцията да ускори своя график за регистриране на първата ваксина в Америка.

Представител на Белия дом отказа да коментира, като заяви, че "не коментираме лични разговори, но шефът редовно иска новини за напредъка към ваксина."

САЩ на крачка да одобрят окончателно ваксината на Pfizer

САЩ на крачка да одобрят окончателно ваксината на Pfizer

Правителствена консултативна комисия подкрепи ваксината

Предупреждението, комбинирано с туитовете, представлява последната атака на Тръмп, който се оплака шумно, че ваксината не е била разрешена преди изборния ден, обвинявайки за това "Дълбоката държава" в агенцията, която той обвини, че работи срещу преизбирането му. Тръмп също беше разстроен, че Великобритания регистрира ваксината преди Съединените щати, въпреки че ваксината на Pfizer-BioNTech е разработена и прегледана за рекордно кратко време.