Американският президент Доналд Тръмп е оказал през лятото натиск върху републиканци от Сената на САЩ да прекратят разследването, провеждано от Комисията по разузнаването към Сената относно предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2016 г., съобщава в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на различни сенатори и съветници.

Според изданието сенатор Ричард Бър от Северна Каролина, който е председател на Комисията по разузнаването, е заявил, че Тръмп му е казал "нещо от рода на "надявам се да приключите това възможно най-бързо".

Тръмп "скочи" на демократите за руската афера

Тръмп "скочи" на демократите за руската афера

За пореден път обвини в клевета

Бър реагирал на предполагаемото искане на президента, заявявайки, че когато въпросът бъде напълно проучен, разследването ще бъде прекратено.

Предполага се, че Тръмп е отправил подобни молби и към лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, както и към сенатор Рой Блънт.

Ако тази информация се окаже вярна, това би означавало огромен проблем от гледна точка на конституционното разделение на властите в САЩ. Тръмп като ръководител на изпълнителната власт няма право да се меси в законодателната, представлявана от Конгреса на САЩ, който е съставен от Камарата на представителите (долната камара) и от Сената (горната камара). 

Флин вероятно започва да сътрудничи на прокуратурата по руската афера

Флин вероятно започва да сътрудничи на прокуратурата по руската афера

Спира да обсъжда с екипа на президента Тръмп разследването

Говорител на Белия дом е отрекъл, че Тръмп се е опитвал да повлияе на разследването, което може да се смята за възпрепятстване на правосъдието. Говорителят добавил, че "няма доказателства за таен сговор (с Русия) и тези разследвания трябва да стигнат до справедливия и подходящия си завършек".

В САЩ текат няколко разследвания на възможна намеса на Русия в президентските избори в полза на Тръмп и в ущърб на неговия опонент Хилари Клинтън. Освен Сенатът разследване води и изрично назначения за целта специален прокурор Робърт Мюлър.