След приключването на среща през миналия август в Овалния кабинет, на която са се обсъждали санкции срещу Венецуела, президентът на САЩ Доналд Тръмп се е обърнал към най-високопоставените си съветници и е поставил един нелицеприятен въпрос: с бързо сриващата се Венецуела, заплашваща регионалната сигурност, защо САЩ да не могат просто да нахлуят в проблемната страна?

Предложението сащисало присъстващите на срещата, включително тогавашният държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън и тогавашният съветник по националната сигурност Хърбърт Макмастър, като впоследствие и двамата напуснаха администрацията на Тръмп. Това описание на досега неразкрития разговор идва от висш служител в администрацията, запознат с казаното на срещата, който е пожелал да остане анонимен, съобщава "Асошиейтед прес".

Тръмп подписа по-строги санкции срещу Венецуела

Тръмп подписа по-строги санкции срещу Венецуела

Американците да не купуват никакви венецуелски активи…

В размяна на реплики, която е продължила около 5 минути, Макмастър и други са обяснили на Тръмп как военни действия биха могли да предизвикат нежелан резултат и рискуват да загубят трудно спечелената подкрепа сред правителствата на страните от Латинска Америка да бъде наказан венецуелският президент Николас Мадуро за това, че Венецуела е поела по пътя на диктатурата.

Ала Тръмп не се съгласил. Въпреки че не е дал никаква индикация, че възнамерява да нареди подготовката на военна операция, той посочил минали случаи на успешно водене на външна политика на САЩ с използването на военна сила, като инвазиите в Панама и Гренада през 1980-те години.

Тръмп удря с ембарго петрола на Венецуела

Тръмп удря с ембарго петрола на Венецуела

Затягат примката около Мадуро

Идеята, въпреки големите усилия на неговите съветници да я изкоренят, все пак останала в главата на американския държавен глава.

На следващия ден, 11 август, Тръмп разтревожил приятели и врагове, говорейки за "военна опция" за свалянето на Мадуро от власт. Той е повдигнал въпроса пред колумбийския президент Хуан Мануел Сантос.

След това през септември, в кулоарите на Общото събрание на ООН, Тръмп отново е обсъждал темата, този път в по-голяма продължителност, на частна вечеря с лидери от четири латиноамерикански съюзници на САЩ, част от които е бил и Сантос.