Президентът на Ирак Бархам Салех обяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не е поискал разрешението на Ирак американските войски, разположени в страната, да "наблюдават Иран", съобщава "Ройтерс".

Говорейки на форум в Багдад, Салех е отговарял на въпрос за коментарите на Тръмп пред CBS за това как той щял да поиска американските военнослужещи, разположени в Ирак, да "наблюдават" Иран.

Тръмп: САЩ остават в Ирак, за да следят Иран

Тръмп: САЩ остават в Ирак, за да следят Иран

Акцент върху рисковете за сигурността...

Американските войски в Ирак са там като част от споразумението между двете страни с ограничена мисия за борба с тероризма, подчерта иракският президент.

"Иракската конституция отхвърля използването на Ирак като база за удрянето или атакуването на съседна страна", настоя Салех. 

По-рано стана ясно, че депутатите в парламента на Ирак работят по законодателство, което ще прекрати споразумението със САЩ в областта на сигурността.

"По време на следващата сесия парламентът ще работи по законопроекта, който ще включва прекратяване на споразумението със САЩ в областта на сигурността, както и прекратяването на присъствието на САЩ и други чуждестранни военни инструктори и съветници в Ирак", изтъкна първият заместник-председател на иракския парламент Хасан Кааби в изявление.

Ирак прекратява споразумението със САЩ в областта на сигурността

Ирак прекратява споразумението със САЩ в областта на сигурността

Не иска присъствие на САЩ в страната

Правителството на Ирак поддържа деликатен баланс между двата си основни съюзника, Вашингтон и Техеран, които са ожесточени врагове.