Американският президент Доналд Тръмп обяви, че не бил сигурен дали неговият първи дипломат, Рекс Тилърсън, ще остане на поста си за остатъка от мандата на Тръмп в Белия дом и не бил щастлив, че някои служители на Държавния департамент не подкрепят неговата програма, съобщава "Ройтерс".

В интервю за любимата си телевизия Fox News Тръмп нападна Държавния департамент под ръководството на държавния секретар Тилърсън и заяви, че той сам определял американската външна политика.

Няма да напускам, потвърди Тилърсън и отрече да е наричал Тръмп "дебил"

Няма да напускам, потвърди Тилърсън и отрече да е наричал Тръмп "дебил"

Никога не съм обмислял да напускам този пост

"Този, който има значение, съм аз", подчерта Тръмп, добавяйки: "Аз съм единственият, който има значение, защото, когато става въпрос за това, това ще бъде политиката."

Запитан дали планира да остави Тилърсън на поста за остатъка от мандата си, Тръмп коментирал: "Е, ще видим. Не знам."

Тръмп днес се отправя на посещение в Азия заедно с Тилърсън след месеци на тлеещ конфликт между двамата.

Коментарите на Тръмп предизвикаха критики в Конгреса на САЩ, където много негови съпартийци републиканци се присъединиха към демократите в противопоставянето на плана на Тръмп за орязването на разходите за дипломация и чуждестранна помощ, както и заради неуспеха му да назначи хора на ключови позиции в сферата на външната политика.

Тръмп: Ако Тилърсън ме е нарекъл „дебил”, да си премерим коефициентите на интелигентност

Тръмп: Ако Тилърсън ме е нарекъл „дебил”, да си премерим коефициентите на интелигентност

В интервю за "Форбс" Тръмп предизвика Тилърсън

Напрежението между Тръмп, строител на недвижими имоти и реалити телевизионна звезда, и Тилърсън, бивш шеф на американската петролна корпорация Exxon Mobil, изплува на повърхността през миналия месец на фона на информации, че Тилърсън е нарекъл Тръмп "дебил" и че обмисля да подаде оставка.

Тилърсън по-късно каза, че никога не е смятал да напуска поста. Тръмп посочи, че двамата имали добри отношения, но разкритикува Тилърсън като слаб.

Държавният департамент под ръководството на Тилърсън също така беше в конфликт с Белия дом по отношение на глобални проблеми, включително нарастващото напрежение заради ядрената програма на Северна Корея.