Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън отрече информация на NBC, че е заплашил да подаде оставка, определяйки я като "фалшива новина", информират американски медии.

NBC съобщи, че бившият шеф на Exxon Mobil е бил на ръба да подаде оставка през лятото заради политически спорове с Белия дом.

По време на пресконференция в Държавния департамент той потвърди, че няма да напуска длъжността.

"Никога не съм обмислял да напускам този пост", отговори Тилърсън на спекулациите, че възнамерява да се оттегли.

Той също така отрече информация, че нарекъл президента Доналд Тръмп "дебил" по време на среща на Пентагона. Според NBC държавният секретар разкритикувал интелектуалните възможности на държавния глава на 20 юли по време на среща с високопоставени представители, свързана с борбата срещу ДАЕШ ("Ислямска държава").

Малко по-рано американският президент написа в "Туитър", че NBC разпространява фалшиви новини и медията е "по-нечестна и от CNN", а също така, че медията трябва да се извини на САЩ.

Държавният секретар отказа да коментира как тези "жалки" новини са се появили, но подчерта, че е научил три неща за президента за последните близо 9 месеца.

Тръмп пак дамгоса медиите, били извън контрол

Тръмп пак дамгоса медиите, били извън контрол

Недоволен от тяхното отразяване на посещението му в Пуерто Рико

"Той обича САЩ, той достига до резултати с каквото се захване. Той е умен и иска да се поема отговорност", отбеляза Тилърсън.

Съветът за външни отношения днес призова Тилърсън да подаде оставка, след като NBC съобщи за критики на държавния секретар.

Тилърсън публично оспорил позицията на Тръмп за случая в Шарлътсвил, отбелязвайки, че "президентът говори от свое име".

Тръмп беше разкритикуван от републиканци, бизнесмени и съюзници на САЩ заради коментарите си относно възникналото насилие в Шарлътсвил, където националисти и неонацисти се сбиха с активисти срещу расизма на 12 август. Американският лидер обяви, че и двете страни са виновни за възникналото насилие, което възмути голяма част от американците.

Преди няколко дни пък Тръмп постави под съмнение дипломатическата работа на държавния си секретар, свързана с КНДР.

Тръмп: Тилърсън да не си губи времето

Тръмп: Тилърсън да не си губи времето

Президентът на САЩ с ясно послание към Северна Корея