Президентът на САЩ Доналд Тръмп не се е изразил правилно в изказването си след срещата си с президента на Русия Владимир Путин в Хелзинки, Финландия, относно намесата на Русия в президентските избори в САЩ от 2016 година. 

Тръмп лично заяви, че недоразумението е дошло заради желанието му да използва "двойно отрицание" в изречението си, съобщи The New York Times.

„Няма сговор”: Тръмп и Путин отрекоха за руска намеса в телевизионнo интервю

„Няма сговор”: Тръмп и Путин отрекоха за руска намеса в телевизионнo интервю

Двамата лидери дадоха интервю за Fox News след срещата на върха

Президентът на САЩ говори пред членовете на републиканците в Конгреса на среща в Белия дом. Той каза: "Изречението трябваше да бъде "Не виждам никаква причина защо да не бъде Русия" - нещо като двойно отрицание... Може да вземете предвид това и мисля, че може би това само по себе си изяснява нещата доста добре. Многократно съм отбелязвал констатациите на нашето разузнаване, че руснаците са се опитвали да се намесят в изборите"

Тръмп беше многократно критикуван заради отхвърлянето на оценките на американското разузнаване, че Русия се е намесила в президентските избори от 2016 година. Президентът беше критикуван дори и от представители на републиканците. Той обаче посочи, че след изказването си е прегледал преписката от съвместната пресконференция с Путин и е "осъзнал, че въпросът има нужда от изясняване".

Тръмп застана на страната на Путин в руската сага за хакнатите избори през 2016 г.
на живо

Тръмп застана на страната на Путин в руската сага за хакнатите избори през 2016 г.

Срещата между Путин и Тръмп продължи около 5 часа

В продължение Тръмп заяви, че има пълна вяра в разузнавателните агенции на САЩ.

Той обеща и че администрацията му ще се опита да предотврати евентуални бъдещи намеси на Русия в предстоящи изборни кампании.
Когато обаче президентът каза, че има "пълна вяра" в агенциите, светлините около него в залата в Белия дом изгаснаха за секунда, което стана повод Тръмп да се пошегува, че това е дело на разузнавателните агенции.

Тръмп: Вярвам в разузнаването на САЩ

Тръмп: Вярвам в разузнаването на САЩ

С Русия да загърбим миналото

Припомняме, след изказването на президента на САЩ на общата пресконференция в Хелзинки с руския държавен глава Владимир Путин за намесата на Русия в изборите, което предизвика вълна от критики, Тръмп написа в Twitter: "Имам ОГРОМНО доверие в МОEТO разузнаване". Той отбеляза и че "за да изградим по-светло бъдеще, ние не можем да се съсредоточим единствено върху миналото. Като двете най-големи ядрени сили в света, трябва да се разбираме!"

Бившият директор на ЦРУ Джон Бренън пък обвини Тръмп в държавна измяна заради неговата позиция. "Изказванията на Доналд Тръмп на пресконференцията в Хелзинки надхвърлят и превишават понятието за "особено тежки престъпления и постъпки". Това не е нищо повече от предателство. Не само, че коментарите на Тръмп са неискрени, той е изцяло в служба на Путин. Републиканци - патриоти: Къде сте?", написа Бренън в профила си във "Фейсбук".

Джон Бренън: Тръмп извърши държавна измяна

Джон Бренън: Тръмп извърши държавна измяна

Президентът на САЩ отрече руска намеса във вота