Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не се притеснява от нарастването на държавния дълг на САЩ във връзка с отпускането на трилиони долари за борба с последиците от пандемията. Той заяви, че САЩ "нямат друг избор", освен да влеят трилиони долари, докато като републиканските законодатели изразяват опасения относно въздействие върху националния дълг, съобщава The Hill.

Тръмп обясни по време на брифинг на Белия дом, че макар и да има притеснение за нарастващия национален дълг, безпрецедентният характер на пандемията COVID-19 изисква отговор от подобен мащаб от Вашингтон. "Това беше атака. Това не беше просто, "О, боже." Между другото това не е грип", коментира Тръмп, въпреки че сравняваше COVID-19 със сезонен грип, преди епидемията да достигне пандемични размери.

"Никой никога не е виждал нещо подобно", добави той.

"Имахме най-голямата икономика в световната история ... Създадохме я през последните 3-3,5 години. Тогава един ден дойдоха и казаха, че трябва да я затворим... Сега ще я отворим отново, ще бъдем толкова мощни или дори по-мощни, но трябва да похарчим малко пари, за да я отворим отново. Спасихме нашите авиокомпании... спасихме много компании", обясни Тръмп.

"Ние ще бъдем по-големи, по-добри и по-силни от всякога. Така че не, това не ме притеснява".

Джоузеф Стиглиц обиди Тръмп: Отговорът на САЩ срещу коронавируса е като на държава от Третия свят

Джоузеф Стиглиц обиди Тръмп: Отговорът на САЩ срещу коронавируса е като на държава от Третия свят

В унищожителна атака по адрес на президента Джоузеф Стиглиц заяви в интервю за вестника, че милиони хора са се обърнали към хранителни банки

На 27 март Тръмп подписа закон за икономически стимулиращи мерки в размер на над 2 трилиона долара, насочен към преодоляване на последствията от разпространението на коронавирус. Документът предвижда изплащане на обезщетения за безработица, помощ на болниците, насърчаване на бизнеса и цели индустрии.

По-рано The Washington Post съобщи, че държавният дълг на САЩ и дълговете на американските корпорации на фона на разпространението на новия коронавирус през тази година ще нараснат до рекордни нива, което според експерти ще създаде рискове за икономиката след пандемията. Според прогнозите, направени от медията, разходите на федералния бюджет през тази година ще надхвърлят с 4 трилиона долара приходите.

Министърът на финансите Стивън Мнучин също заяви в четвъртък, че САЩ трябва да са готови "да изразходват всичко необходимо за спечелване на войната", въпреки опасенията относно националния дълг от 24 трилиона долара.

Въпреки това лидерът на мажоритарното мнозинство в Сената Мич Маконъл обясни, "мисля, че е време да започнем да мислим и за размера на дълга, който добавяме към страната ни, и бъдещото въздействие на това. Нека преценим това много внимателно, защото бъдещето на нашата страна по отношение на размера на дълга, който добавяме, е истински притеснително."

Икономисти от идеологическия спектър призовават за масивен, безпрецедентен отговор на опустошенията, причинени от коронавируса. Очаква се нивото на безработица да се повиши над 20 процента до публикуването на доклада за работни места през май, след като се запази близо до 50-годишно дъно от 3,5 процента през по-голямата част от последните 12 месеца.

Тръмп все пак е оптимист, че американската икономика ще може бързо да се възстанови, след като пандемията е под контрол. Но експертите по обществено здраве и икономистите предупредиха, че животът ще е бавен и бавно ще се връща към нормалност.

За месец коронавирусът остави рекордни 22 млн. американци без работа
Обновена

За месец коронавирусът остави рекордни 22 млн. американци без работа

Още около 5 милиона американци са подали документи за безработица през миналата седмица