Още около 5 милиона американци са подали документи за безработица през миналата седмица, съобщават NBC и Би Би Си.

Пандемията от коронавирус продължава да опустошава пазара на труда във всеки сектор от икономиката на САЩ.

Изключително негативните данни са изнесени, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да обмисля дали да отмени част от мерките за социална дистанция и частично да отвори икономиката на 1 май.

През последния месец общо около 22 милиона американци са останали без работа и са подали документи в бюрата по труда. Подобно нещо не се е случвало в страната от Голямата депресия през 1929-1933 г.

Вече 16,8 млн. нови безработни в САЩ от началото на коронавирус кризата

Вече 16,8 млн. нови безработни в САЩ от началото на коронавирус кризата

Само за последната седмица 6,6 млн. души са се регистрирали като безработни

Според последните данни на Министерството на труда 5,25 милиона американци са подали документи за обезщетение за безработица в седмицата до 11 април. Предишната седмица е имало 6,6 милиона молби.

По-голямата част от американското население е под някаква форма на блокада заради коронавируса. Американската икономика буквално е спряла. Големите и малки бизнеси са принудени да освобождават работници.

Има прогнози, че безработицата може да достигне 20% този месец.

За месец безработицата е достигнала около 13% или всеки осми трудоспособен в САЩ е без работа.

Вестник "Вашингтон пост" пише, че между февруари 2010 г. и февруари 2020 г. в САЩ са отворени 22,8 милиона работни места. С други думи болезненото икономическо възстановяване от финансовата криза 2008-2009 г. е заличено за 28 дни.

Отделно безработицата на някои места е много по-висока. В Мичиган ¼ от трудоспособните вече са на борсата. 

В САЩ са потвърдени около 640 000 заразени с коронавирус и над 30 000 починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,95 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 126 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,6 млн. случая и над 137 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 517 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".