Министерството на труда на САЩ обяви, че безработните в страната продължават да се увеличават заради кризата, свързана с новия коронавирус (COVID-19), като през седмицата, приключваща на 4 април, още 6,6 милиона американци са се регистрирали като безработни, съобщават американските медии.

Цифрата почти съвпада със скока, регистриран през предходната седмица, когато 6,87 млн. души подадоха заявления за безработица, като с това около 16,8 млн. души вече са се регистрирали като безработни в САЩ в рамките на последните три седмици.

Безработните в САЩ достигнаха рекордните близо 10 млн. за две седмици
Обновена

Безработните в САЩ достигнаха рекордните близо 10 млн. за две седмици

Седмица по-рано 3,28 милиона американци подадоха документи за безработица

Това е абсолютен рекорд в историята на САЩ, след като никога досега за период от 3 седмици не са се регистрирали като безработни толкова много американци.

Продължаващият ръст на регистрациите за получаване на помощи за безработица се влошава от увеличаването на хората, на които е позволено да подават документи. Законът разшири групата, за да включи самонаетите и независимите изпълнители и предприемачи.

Повечето от загубените работни места идват от ресторанти и питейни заведения, въпреки че здравеопазването и социалното подпомагане също са ударени. Проучване на домакинствата на Министерството на труда е установило спад от близо 3 млн. души на нивата на заетост.

Коронавирус: Чикаго се готви за вълна от нови безработни бездомни

Коронавирус: Чикаго се готви за вълна от нови безработни бездомни

Хората се страхуват, че условията в приютите по-лесно ще ги заразят

След новия доклад за безработицата, Федералният резерв на САЩ незабавно обяви пакет от икономически стимули в размер на 2,3 трлн. долара, насочен към малкия бизнес и общините в цялата страна.

"Най-важният приоритет на страната ни трябва да бъде да се справи с тази криза в общественото здравеопазване, като се погрижи за болните и ограничи по-нататъшното разпространение на вируса", ​​изтъкна председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл.

"Ролята на Фед е да осигури възможно най-голямо облекчение и стабилност през този период на ограничена икономическа активност, а нашите действия днес ще помогнат да се гарантира, че евентуалното възстановяване е възможно най-енергично", добави той.