Чикаго откри приюти на пет нови места, за да приюти бездомни, докато градът се бори с пандемията COVID-19, съобщава АП.

Очаква се броят на бездомните в града да се увеличи, след като наложената от държавата мярка за престой у дома оставя все повече хора без работа. Лиза Морисън Бътлър, ръководител на отдела за услуги за семейство и подкрепа в Чикаго, заяви, че третият по големина град в страната работи по "декомпресиране" на приюти, които обикновено са пълни. Илинойс отпусна 8 милиона долара за изолация на жилища и помощ за бездомни.

Има потвърдена коронавирусна инфекция в приют в Чикаго, работник. Един жител в друг приют е хоспитализиран в очакване на резултати. И двете съоръжения остават отворени.

Тръмп предупреди американците: Очаквайте много смърт

Тръмп предупреди американците: Очаквайте много смърт

Също призова американците да използват малко проучваното лекарство против малария

Някои от бездомните в Чикаго се страхуват, че условията в приютите могат да изострят разпространението на коронавирус. Миси Лий, която живее в приют в Чикаго с около 40 други жени, каза, че се чувства безпомощна, защото жените в приюта кашлят и никоя от тях не е тествана.

"В момента, в който започне да се стопля, аз съм готова да спя навън", каза тя. "Имам по-голям шанс да не се заразя там, отколкото тук."

Чикагската коалиция за бездомни си сътрудничи с града за набиране на персонал на новите места. Ръководителят за политики на коалицията Джули Дворкин заяви, че Чикаго отдавна има нужда от повече легла и че пандемията просто изостря проблема.

"Нещото, което най-много ме поразява в цялата ситуация: не е достатъчно кризисно явно, че хора, човешки същества и преди това спяха в картони по тротоарите", каза тя.

Глад, срам и лишени от дом: Бедност превзема най-богатата държава в света

Глад, срам и лишени от дом: Бедност превзема най-богатата държава в света

В САЩ има над 40 млн. души под прага на бедността и 1,5 млн. бездомни деца