Председателят на Долната камара Нанси Пелоси обвини американския президент Доналд Тръмп, че "си играе със здравето на децата". В неделя тя остро разкритикува администрацията на Тръмп, че се е обявила за възстановяване на нормалния учебен процес още от есента, въпреки че навсякъде из Съединените щати разпространението на коронавирусната инфекциясе разраства, предаде Ройтерс.

Нанси Пелоси посочи, че федералното правителство може да предостави правомощия на Центровете за контрол на заболяванията, така че те да изработят задължителни предписания за повторното отваряне на училищата. Това предложение на Пелоси е в духа на критиките към Тръмп и по-конкретно на начина, по който той реагира на коронавирусната пандемия. Критиките са, че той действа мудно и се е забавил с приемането на национална стратегия, която да включва общи усилия за овладяване разпространението на пандемията.

"Връщането на училище представлява изключително голям риск за разпространението на коронавируса", обърна внимание Пелоси в телевизионно интервю за Си Ен Ен.

Миналата седмица Тръмп разкритикува Центровете за контрол на заболяванията с думите, че техните указания за възобновяване работата на училищата са твърде трудни за изпълнение, скъпи и непрактични.

На свой ред Нанси Пелоси бе категорична, че всички в Съединените щати искат децата да се върнат на училище, но това трябва да стане по-възможно най-безопасния начин.

В неделя министърът на образованието Бетси Девос на няколко пъти отказа да отговаря на въпроса дали отделните щати, райони и училища трябва да следват указанията на Центровете за контрол на заболяванията.

Това бе свързано с тайния стремеж на Тръмп да окаже натиск върху всички щати да отворят предприятия и училища и така постепенно да започнат да възстановяват икономиката си.

А препоръките, които Центровете за контрол на заболяванията, предпоръчват, са: разделяне на класовете на малки групи, сервиране на пакетирани храни в класните стаи вместо в лавките, минимизиране на използването на общи училищни пособия, разполагане на столовете на разстояние един от друг.