Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че втората му среща с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун ще се проведе на 27-28 февруари в Ханой.

"Моите представители току-що напуснаха Северна Корея след много продуктивна среща, те са уговорили времето и датата за втората среща с Ким Чен Ун. Тя ще се състои в Ханой, Виетнам, на 27 и 28 февруари. С нетърпение очаквам срещата с председателя Ким и напредъка по каузата на мира" - пише Тръмп.

Припомняме, първата среща между Ким и Тръмп се състоя на 12 юни 2018 г. в Сингапур. Тя е и първата в историята на такова равнище между двете държави. Основен акцент беше ядреното разоръжаване, както и намаляването на напрежението в двустранните отношения.

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане
Обновена

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане

Започна срещата в Сингапур

След срещата беше подписано споразумение, с което Пхенян се ангажира с пълна денуклеаризация на Корейския полуостров, а САЩ - напълно да гарантират сигурността на Северна Корея.

Впоследствие обаче се появиха информации, че Пхенян продължава да изпълнява ядрената си програма и че севернокорейските ракети вече се сглобяват в производствени звена, които са принадлежали към цивилния сектор.