Бившият американски президент Доналд Тръмп няма имунитет срещу обвиненията, че е планирал да отмени поражението си на изборите през 2020 г. Това постанови във вторник федерален апелативен съд, с което приближи с една стъпка по-близо безпрецедентен наказателен процес, съобщава "Ройтерс".

Тричленен състав от Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия отхвърли твърдението на Тръмп, че той не може да бъде преследван, тъй като обвиненията са свързани с официалните му отговорности като президент.

"Не можем да приемем, че президентството поставя бившите си обитатели над закона за всички времена след това", пише единодушният панел.

Съдът заключи, че имунитетът на изпълнителната власт, който може да е защитил Тръмп от наказателни обвинения, докато е бил президент, вече не го защитава от това наказателно преследване".

Решението, което Тръмп обеща да обжалва, отхвърля опита му да избегне съдебен процес по обвинения, че е подкопавал американската демокрация и прехвърлянето на властта.

Говорител на кампанията на Тръмп каза, че "решението заплашва основата на нашата република".

Говорител на специалния прокурор Джак Смит, който ръководи обвинението, отказа коментар.

Смит обвинява Тръмп в използване на неверни твърдения за измама на гласоподавателите, за да оказва натиск върху щатските власти, служители на Министерството на правосъдието и тогавашния вицепрезидент Майк Пенс, за да осуетят сертифицирането на изборните резултати. Това е едно от четирите наказателни дела срещу Тръмп и едно от двете за предполагаема намеса в изборите през 2020 г.

Делото ще остане "на пауза" поне до понеделник, за да даде време на Тръмп да обжалва пред Върховния съд на САЩ.

Илинойс допуска Тръмп до участие в изборите

Илинойс допуска Тръмп до участие в изборите

Казусът с подбуждане към бунт срещу държавата бе разискван в няколко щата

Припомняме, че Тръмп е изправен пред сериозни правни проблеми. Той е съден по редица дела за времето преди и в Белия дом, влючително и за сексуално посегателство. По някои дела вече получи присъди. 

По нито едно обвинение той не се призна за виновен и на свой ред обвини в политическо преследване. 

В редица щати бяха подадени сигнали да не бъде допускан до избори заради бунт срещу държавата. 

Въпреки това той остава фаворит на републиканците за президент.