Доналд Тръмп предупреди, че той може да няма „много добри отношения” с британския премиер Дейвид Камерън, ако стане президент на САЩ.

Камерън нарече фаворита на републиканците за номинация за президентските избори "глупав, разделящ и лош" заради неговото настояване за временна забрана за мюсюлманите да влизат в САЩ.

Говорейки по британската телевизия ITV, Тръмп също подчертал, че няма да прости на новоизбрания кмет на Лондон Садик Хан за това, че го нарече „невеж”.

Говорители на Камерън и Хан са заявили, че двамата стоят зад коментарите си, отбелязва БиБиСи.

През миналата година Тръмп, който победи опонентите си в предварителните избори, за да се превърне в най-вероятния кандидат на Републиканската партия за президентските избори, призова за временно спиране на всички мюсюлмани да влизат в САЩ след кървавата терористична атака в Сан Бернардино в края на миналата година.

Отговаряйки на коментарите на Тръмп по онова време, Камерън заяви: „Смятам, че неговите коментари са разделящи, глупави и погрешни и мисля, че ако дойде на посещение в нашата страна, ще ни обедини всички срещу него.”

В интервюто си Тръмп отвръща: „Изглежда, че ние няма да имаме много добри отношения, кой знае. Надявам се да имаме добри отношения с него, но звучи така, сякаш той не желае проблемът да бъде решен.”

Милиардерът също разкритикувал „много грубите изявления”, направени за него от Садик Хан, първия мюсюлманин, избран за кмет на Лондон, след като Тръмп посочи, че той ще направи изключение по отношение на забраната за лондонския кмет.

Хан отхвърли предложението на Тръмп и го обвини, че имал „невежи” възгледи за исляма, които „могат да направят нашите две страни по-малко сигурни”.

Отговаряйки, Тръмп коментирал: „Обиден съм, той не ме познава. Това са много груби изказвания. Смятам, че това е невежество, за да се изкаже по този начин.”

Той също предизвикал Хан да си направи тест за интелигентност.

Хан обаче заявил, че няма планове да провежда преки разговори с Тръмп и се присмял на предизвикателството с теста за интелигентност, изтъквайки: „Невежеството не е същото нещо като липсата на интелигентност”.