Президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на реч в щата Джорджия обеща да не "дава" Белия дом на демократа Джо Байдън. Запис на речта е публикуван в YouTube канала на WJCL News.

Тръмп заяви, че смята за неприемлива ситуацията, при която на него му била "отнета победата" въпреки "огромното предимство" в резултатите от гласуването.

Отиващият си държавен глава на САЩ също така обяви планове за организиране на "адска битка" за президентския пост, ако демократите "завземат" Сената и Белия дом.

Тръмп от Джорджия: Да не допуснем отново да ни откраднат изборите

Тръмп от Джорджия: Да не допуснем отново да ни откраднат изборите

Оспорвана битка за сената

В последните дни в САЩ избухна скандал заради публикуването на телефонен разговор между Тръмп и държавния секретар на Джорджия Брад Рафънспъргър. От него стана ясно, че действащият президент притиска Рафънспъргър да преброи гласовете в негова полза и го заплашва с наказателна отговорност, ако откаже.

Избраната за вицепрезидент демократка Камала Харис обвини Тръмп в злоупотреба с власт. Президентът отговори, като обвини държавния секретар на щата в нежелание да отговаря на въпроси относно изборните нередности.

Доналд Тръмп не признава поражение на президентските избори. За Байдън гласуваха 306 електори в Избирателната колегия, а за Тръмп - 232-ма. Избирателната колегия вече одобри резултатите от гласуването и на 6 януари конгресмените трябва да направят това. Встъпването в длъжност на избрания президент е насрочено за 20 януари.

Ключови моменти от скандалния разговор на Тръмп

Ключови моменти от скандалния разговор на Тръмп

Експерти смятат, че могат да бъдат повдигнати обвинения на президента