Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини американците от еврейски произход, които гласуват за Демократическата партия, че показват "или пълна липса на познания, или голяма нелоялност", пише "Гардиън".

Коментарите на американския държавен глава бяха направени като част от пренебрежителни коментари, които застрашават да разпалят отново враждата с членките на Конгреса от Демократическата партия Илхан Омар и Рашида Тлаиб.

"Гардиън" отбелязва, че коментарите му се отнасят до схващането, че американските евреи имат двойна лоялност - както към Америка, така и към Израел.

Тръмп, който наскоро подкрепи Израел да блокира посещението на Тлаиб, за да види семейството си в окупираните територии, се впусна в коментарите, след като двете членки на Конгреса разкритикуваха правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че не ги е допуснало, заричайки се, че израелският лидер няма да "успее да скрие жестоката реалност на окупацията от нас".

Тлаиб отказва да посети Западния бряг при "потискащите условия" на Израел

Тлаиб отказва да посети Западния бряг при "потискащите условия" на Израел

Представителката на Конгреса на САЩ няма да позволи да я третират като престъпник

Наричайки Омар "бедствие" за евреите, Тръмп каза, че не е "купувал" сълзите, които Тлаиб проля в понеделник по време на емоционална пресконференция, на която Тлаиб говори за решението си да не пътува до Израел, за да види възрастната си баба, която живее в окупирания Западен бряг.

Обвинението към американските евреи, че не са лоялни само на САЩ, а и на Израел, масово се възприема като антисемитска позиция.

Самата Омар се сблъска с обвинения в антисемитизъм заради повдигането на въпроса за отношенията на американските евреи с Израел като двойна лоялност.

Тръмп благодари в Туитър на Уейн Алън Рут за думите: "Президентът Тръмп е най-великият президент за евреите и за Израел в историята на света, а не само за Америка, той е най-добрият президент за Израел в историята на света ... и еврейският народ в Израел го обича като Цар на Израел. Те го обичат, все едно той е второто пришествие на Бог ... Но американските евреи не го познават или харесват. Те дори не знаят какво правят или казват вече. Няма смисъл! Но това е добре, ако той продължава да прави това, което прави, той е добър за всички евреи, чернокожи, гейове, всички. И най-важното е, че той е добър за всички в Америка, които искат работа."