Очаква се настоящият президент на Съединените щати Доналд Тръмп да спечели победа на вътрешно партийните избори на Републиканската партия в щата Айова. Броенето на гласовете все още не е приключило, но телевизионните компании ABC и CNN, както и Associated Press очакват победа за държавния глава.

Традицията кампанията за номинацията за президентските избори да започва от Айова се ражда през 1972 г. и оттогава този щат играе ролята на политически барометър в началото на всеки изборен цикъл.

Импийчмънтът на САЩ спъва трима демократи в Айова

Импийчмънтът на САЩ спъва трима демократи в Айова

Байдън с предимство

Резултатите от срещите в Айова ще покажат кой от кандидатите на този етап се ползва с най-голяма подкрепа на избирателите. На такива срещи се избират делегати, които на предстоящите национални конгреси на партиите ще подкрепят един или друг кандидат за президент от демократи или републиканци.

За Айова е необичайно изобщо да се провежда гласуване за републиканска номинация при действащ президент от партията в Белия дом.

Партийните събрания в Айова бяха отменени през 1992 г. и 2004 година. Според представители на партията обаче щатските власти са поискали тази година събранията да се проведат, за да се запази статута на щата като първия в страната, който гласува.