Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната ще приеме рекордно ниското ниво от не повече от 15 000 бежанци през следващата година, въпреки нарастващото разселване по света, засилвайки твърдата си позиция един месец преди изборите, информира "Франс прес".

Държавният департамент обяви числото само половин час преди началото на финансовата 2021 година, като спази крайния срок, определен от американското законодателство, след критики от страна на Конгреса на САЩ.

Числото от 15 000 бежанци, максимумът, който може да бъде допуснат през следващите 12 месеца, с изключение ако има промяна в администрацията, е допълнително орязване от 18 000 бежанци през миналата година и драстично намаление от над 100 000 бежанци при предишния президент Барак Обама.

Тръмп, който води предизборна кампания, един от стълбовете на която е яростно отхвърляне на имиграцията, вече изцяло спря приемането на бежанци в продължение на няколко месеца тази година, изтъквайки като повод COVID-19 пандемията.

Обяснявайки предложения нов брой бежанци, който се нуждае от официално одобрение от Белия дом, Държавният департамент обясни, че САЩ искали да помогнат на разселените хора "възможно най-близо до домовете им", докато могат да се върнат обратно.

"Като се съсредоточаваме на първо място върху прекратяването на конфликтите, които водят до разселване, и като предоставяме чуждестранна хуманитарна помощ за защита и подпомагане на разселените хора, можем да предотвратим дестабилизиращите ефекти от такова разселване върху засегнатите страни и техните съседи", се казва в изявление на Държавния департамент.

Защитници на бежанците призоваха администрацията на Тръмп да завиши приема на хора заради глобалните конфликти и новата нестабилност заради пандемията.

Близо 80 млн. души по света са разселени, двойно повече в сравнение с преди 10 години според агенцията на ООН за бежанците.

На 8 септември пожар опустоши лагер, пръскащ се по шевовете, който се опитваше да приюти 20 000 души на гръцкия остров Лесбос, ключова входна точка за Европейския съюз.

Опонентът от Демократическата партия на Тръмп на изборите на 3 ноември Джо Байдън обеща да вдигне тавана за прием на бежанци на 125 000 души, като настоя, че приемът на преследваните е в съответствие с американските ценности.

Предизборният щаб на Тръмп пусна реклами, подчертаващи позицията на Байдън по отношение на бежанците, посочващи, че той бил "слаб" и ще допусне хора от "опасни" места.

Запитан за предстоящите орязвания на квотата за бежанци, държавният секретар Майк Помпео заяви вчера, че нямало "по-щедра държава" от САЩ в предоставянето на хуманитарна помощ.

"Вие предполагате по някакъв начин, че не сме дали своя справедлив дял по отношение на бежанците - нищо не може да бъде по-далеч от истината", каза Помпео в отговор на въпрос на пресконференция в Рим.

"През последните 20 години взехме повече бежанци в САЩ, отколкото която и да е друга държава", настоя Помпео.

САЩ в продължение на години приемаха повече бежанци, отколкото останалата част от света взета заедно. Но миналата година Канада изпревари САЩ като лидер, като прие повече от 30 000 бежанци според данни на ООН.