Доналд Тръмп отложи дългоочакваното обявяване на плановете си за своите бизнес интереси, когато стане президент на САЩ, съобщава Sky news.

Новоизбраният държавен глава е подложен на натиск да се оттегли от бизнес империя си, за да избегне евентуални конфликти на интереси.

Той трябваше днес да разкрие детайли относно плановете си по време на първата му пресконференция, откакто спечели поста за Белия дом на 8 ноември.

Тръмп намекна за това миналия месец, когато написа в Туитър: "Макар че не съм упълномощен да направя това по силата на закона, аз чувствам, че е изключително важно като президент, да няма начин да конфликт на интереси с различните мои фирми".

"Следователно са подготвени правни документи, които да ме извадят напълно от бизнес операциите. Президентството е далеч по-важна задача", обясни Доналд Тръмп.

В телевизионно интервю той повтори по-ранното предположение, че ще предаде контрола на бизнес империята на трите си по-големи деца. Тръмп подчерта, че няма да има нищо общо с мениджмънта и няма да прави никакви сделки. Той припомня, че когато се е кандидатирал, всички са знаели, че е собственик на недвижими имоти по целия свят.

Не е посочена нова дата за пресконференцията, въпреки че тя би трябвало да се състои в някакъв момент през януари.

Говорителят на Тръмп обяви, че пресконференцията е отложена, за да може новоизбраният президент да се фокусира върху съставянето на кабинета си.