Американският президент Доналд Тръмп иска републиканските сенатори да заемат по-мек подход спрямо Турция във връзка със закупуването на руската система за противоракетна отбрана С-400, заявявайки, че той би искал да обсъди сделката с турския президент Реджеп Ердоган, съобщава "Катимерини".

Позовавайки се на източници, които присъстват на среща в Белия дом във вторник между Тръмп и 46 републикански депутати, ЕнБиСи коментира, че американският президент "се е опитал да убеди сенаторите да му дадат възможност да сключи сделка с Ердоган, вместо да приемат санкции".

Тръмп размисли - все пак ще има санкции за Турция заради С-400

Тръмп размисли - все пак ще има санкции за Турция заради С-400

Минути по-рано той отхвърли подобна възможност

"Мисля, че той би искал повече гъвкавост", обяснява сенатор Джон Корнин.

Тръмп обяснява на депутатите, че иска да опита "да използва отношенията си с Ердоган", за да разбере турският лидер американските опасения и че инсталирането на руска система е несъвместимо с ангажиментите на Турция към НАТО, което ще даде на Москва достъп до силно чувствителна военна информация.

"Той би искал малко повече свобода на действие, като ръководител и да поработи по тези въпроси", коментира сенаторът Кевин Крамър, цитиран от ЕнБиСи, след срещата с Тръмп.

Засега САЩ няма да налага санкции на Турция заради С-400

Засега САЩ няма да налага санкции на Турция заради С-400

Тръмп се смили

Ердоган предупреди, че ще отвърне, ако САЩ наложат санкции, които вече са приети от Конгреса.

Източници на медията съобщават, че ако американският Сенат одобри мерките, турският президент е заплашил страната да напусне НАТО и да изгони САЩ от въздушната база Инджирлик, която има стратегическо значение за американските операции в Сирия.

Срещата в Белия дом е приключила без споразумение между Тръмп и неговите депутати и все още има "напрежение в семейството", допълва сенатор.

Анкара заплаши да отвърне, ако САЩ наложат санкции за С-400

Анкара заплаши да отвърне, ако САЩ наложат санкции за С-400

По думите му С-400 е по-напреднала система от американската "Пейтриът"