Президентът на САЩ Доналд Тръмп отрече, че е поискал учителите да бъдат въоръжени, а по-скоро, че е призовал 20% от учителите, които са обучени да носят оръжие, да имат оръжия в опит да се предотвратят по-нататъшни стрелби в училище.

Тръмп смята да въоръжи учителите за предотвратяване на въоръжени атаки

Тръмп смята да въоръжи учителите за предотвратяване на въоръжени атаки

Обеща по-строги проверки при издаване на разрешителни за оръжия

"Никога не съм казвал "дайте на учителите оръжия", както беше заявено в разпространяващите фалшиви новини CNN и NBC. Това, което казах, беше да се вгледаме във възможността да предоставяме "прикрито носени оръжия от опитни учители с военен или специален опит - само най-добрите. 20 процента от учителите, много, биха могли веднага да отвърнат на огъня, ако някой побъркан дойде в училище с лоши намерения. Добре обучените учители също така биха могли да попречат на страхливците, които вършат това. Много повече предимства на много по-малка цена от (назначаването на) охранители. Училище, в което няма оръжия, е магнит за лошите хора. АТАКИТЕ ТРЯБВА ДА ПРЕСТАНАТ!", написа Тръмп в "Туитър".

Според него ако потенциален "побъркан стрелец" знае, че училището разполага с голям брой много добре обучени да боравят с оръжия учители (и други), които са готови да реагират на мига и да стрелят, побърканият НИКОГА няма да нападне това училище. Страхливци няма да отидат там... проблемът е решен. Трябва да бъдем офанзивни, защитата сама по себе си няма да сработи". 

"... Историята показва, че стрелбите в училищата продължават средно около 3 минути. На полицията и на спасителите им отнема между 5 и 8 минути, за да стигнат до мястото на престъплението. Добре обучени, вещи с оръжията учители/треньори ще разрешат проблема незабавно, преди пристигането на полицията. СТРАХОТНО ВЪЗПИРАНЕ!", добави американският държавен глава в друга публикация в социалната мрежа.

Той обеща да оказва сериозен натиск за извършването на сериозни проверки с акцент върху психичното здраве при предоставяне на разрешително за носене на оръжие. Допълва, че възрастта за притежание на оръже трябва да се вдигне до 21 години. Настоява и да се забранят устройствата, с които полуавтоматични оръжия се превръщат практически в автоматични. 

В сряда Тръмп беше домакин на хора, засегнати от стрелбата в гимназията в американския щат Флорида, която доведе до 17 жертви, като се зарече да предприеме мерки за предотвратяване на такива инциденти в бъдеще.

Тръмп защити и Националната оръжейна асоциация (NRA).

Той очевидно има предвид шефа на организацията Уейн Лапиер и Крис Кокс, главен лобист и политически стратег, наричайки ги "големи хора".

"Това, което много хора не разбират или не искат да разберат е, че Уейни, Крис и хората, които работят здраво в NRA са големи хора и големи американски патриоти. Те обичат страната ни и вършат правилните неща", написа Тръмп в "Туитър".