Американският президент Доналд Тръмп отрече, че е променил възгледите си относно граничната стена с Мексико.

Това става, след като началникът на администрацията на Белия дом Джон Кели заяви пред телевизия Fox News, че становищата на президента са се развили, след като обеща да построи и да финансира стената по време на предизборната кампания.

"Агитацията е много различна от управлението", коментира Кели вчера.

Тръмп се зарича да затвори правителството, но да построи стената с Мексико

Тръмп се зарича да затвори правителството, но да построи стената с Мексико

Пак нападна медиите

Часове по-късно Тръмп написа в "Туитър", че Мексико все пак "пряко или непряко" ще плати за стената.

Кели също така е определил президента като "неинформиран", когато е направил предизборното си обещание за стената.

Имиграцията се превърна в основен въпрос в Конгреса на САЩ, а Белият дом в момента рискува затваряне на федералното правителство в полунощ в петък.

Конгресът има краен срок да приеме временна мярка, която ще отпусне финансиране на федералните институции до следващия месец.

Демократите искат законопроектът да включва защита на имигрантите, които влизат в САЩ нелегално като деца, известни като "мечтатели".

Републиканският президент Тръмп се бори да прекрати програмата DACA, въведена от предшественика му Барак Обама за уреждане на положението на "мечтателите".

Той обаче даде знак, че е готов да отстъпи, за да помогне на "мечтателите", в замяна на финансирането на плановете за повишаване на сигурността на границата с Мексико, които включват строителството на стена.

Тръмп нарече Хаити и Африка “вонящи дупки”

Тръмп нарече Хаити и Африка “вонящи дупки”

Езикът от двете страни по време на разговорите е бил нецензуриран

Преговорите между демократите и републиканците вървяха добре, докато през миналата седмица Тръмп не нарече някои страни "вонящи дупки" по време на преговорите.

По думите на Кели, администрацията на Тръмп сега се занимава с изграждането на стена по 1300-километровата граница. Той уточни, че това включва укрепване на съществуващи заграждения.

Цената на стената се очаква да е 20 млрд. долара, докато Тръмп говореше за 10-12 млрд. долара.

По време на предизборната си кампания Тръмп също така настоя, че Мексико ще плати изцяло за съоръжението. Кели обаче посочи, че сега търсели алтернативни начини за набиране на средства, включително чрез евентуални такси за визи или предоговоряне на търговското споразумение НАФТА.