Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че "Германия и други богати страни от НАТО" трябва да направят по-сериозни финансови приноси към НАТО, ако искат да бъдат защитени от Русия.

Той добави, че докато Европа плаща "малка част", американските данъкоплатци плащат "прекалено много".

Тръмп поиска 4% от БВП за отбрана на държавите в НАТО

Тръмп поиска 4% от БВП за отбрана на държавите в НАТО

Информацията е съобщена и от представител на Белия дом

"Президентите (на САЩ) години наред се опитваха да накарат Германия и други богати страни от НАТО да плащат повече за тяхната защита от Русия. Те плащат само малка част от техните разходи. САЩ плащат десетки милиарди долари, твърде много, за да субсидират Европа, а губи много в търговията!", настоя Тръмп в профила си в "Туитър".

Той добави, че "...Отгоре на всичко, Германия започна да плаща на Русия, страната, от която иска защита, милиарди долари за своите енергийни нужди, идващи от нов газопровод от Русия. Неприемливо! Всички страни от НАТО трябва изпълнят ангажимента си от 2% (от БВП за отбрана), а той в крайна сметка да достигне 4%!"

Тръмп в момента е в Брюксел, присъствайки на годишната среща на върха на НАТО, където разкритикува европейските си съюзници, защото, както твърди той, те не допринасят достатъчно за НАТО. Той също така настоя Германия да преразгледа споразумението си за газопровода "Северен поток-2" с Москва, наричайки европейската страна "пленник на Русия".

Радев обмисля 4%-те за отбрана, поискани от Тръмп

Радев обмисля 4%-те за отбрана, поискани от Тръмп

НАТО не е борса, на която можеш да си купиш сигурност, НАТО е съюз на суверенни държави, категоричен българският президент