Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да съкрати рязко Американската програма за бежанци почти наполовина, което значително ограничава ролята на САЩ в приемането на преследвани бежанци от повечето части на света, отбелязва "Ню Йорк таймс", позовавайки се на съобщение на Държавния департамент.

Администрацията на Тръмп уточни, че ще приеме 18 000 бежанци през следващите 12 месеца, което е намаление от сегашния лимит от 30 000 и малка част от 110 000-те бежанци, които предишният американски президент Барак Обама каза, че трябва да бъдат допуснати в САЩ през 2016 г., последната от мандата му.

Администрацията на Тръмп ще запази 4000 места за иракски бежанци, които са работили с американските военни, 1500 за хора от Централна Америка и 5000 за хора, преследвани заради религията си, уточниха високопоставени служители от администрацията, цитирани от "Ню Йорк таймс". Останалите 7 500 места са за онези, които се опитват да се съберат със семейството си и им е било разрешено да се преселят.

Това ще отнеме много възможности на хора, бягащи от война и преследване в целия свят, за преселване в САЩ, които до момента, в който Тръмп встъпи в длъжност, бяха водещата дестинация за бежанците в света.

"Президентът Тръмп дава приоритет на безопасността и сигурността на американския народ, като се уверяваме, че не допускаме повече хора, отколкото можем да проверим", изтъкнаха от Държавния департамент.

Религиозни и хуманитарни организации реагираха остро. Дженифър Симе, старши вицепрезидент на хуманитарната организация Международен спасителен комитет, заяви, че заповедта е скъсала с 40-годишна практика или е прецедент.

"Тази мярка напълно игнорира добрия прием, който общностите оказват на бежанците, както и важния принос, който имат бежанците в тези общности в цялата страна", подчерта Симе.