Бившият кандидат-президент на Републиканската партия и новоизбран сенатор от щата Юта Мит Ромни нападна яростно американския президент Доналд Тръмп, изтъквайки, че бил предизвикал ужас по света, съобщават американските медии.

В статия за в. "Вашингтон пост" той коментира, че Тръмп не бил на равнището, което се изисква за президентския пост.

Ромни беше изключително критичен преди към Тръмп, но спечели подкрепата му в битката му за сенатор в Юта. Засега Тръмп не е отговорил на критиките му.

По-рано той беше атакувал Ромни като "провален кандидат", а мениджърът на предизборния му щаб за кандидатпрезидентската кампания през 2020 г. го обвини в ревност.

Времето на публикуването на статията, а именно - само два дни преди Ромни да положи клетва като сенатор, накара някои да спекулират, че той се позиционира като претендент на Тръмп, гарантирайки си номинацията на републиканците за президент.

В статията Ромни похвали много от политиките на Тръмп, като например неговите данъчни реформи и назначаването на консервативни съдии във Върховния съд.

Ала той пише и следното: "С толкова разделена, възмутена и ядосана страна, лидерството на президента по отношение качествата на характера е абсолютно необходимо. И тъкмо в тази област са най-големите дефицити на сегашния президент."

"Светът също наблюдава", добавя той и подчертава: "Думите и действията на Тръмп предизвикаха ужас по света."

Ромни посочва, че би подкрепил президента в политиките, които той сметне, че са в интерес на Юта и САЩ, но се противопоставя на действия, "които предизвикват разногласия и които са расистки, сексистки, антиимигрантски, нечестни или разрушителни за демократичните институции".