Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова той и опонента му от Демократическата партия Джо Байдън да се подложат на тестове за наркотици преди първия им телевизионен дебат следващия месец.

Тръмп каза пред в. "Вашингтон икзаминър", че е забелязал внезапно подобрение в представянето на Байдън в телевизионните дебати между кандидатите за президент на демократите. 

Президентът не предложи никакви доказателства, че неговият съперник може да взима наркотици, като само отбеляза: "Доста съм добър в тези неща."

Байдън и Тръмп ще имат три дебата преди президентските избори на 3 ноември.

През 2016 г. Тръмп предположи, че тогавашната му опонентка от Демократическата партия Хилари Клинтън е била "напомпана" преди дебатите им и я предизвика да си направи тест за наркотици преди последния им телевизионен дебат. Лагерът на Клинтън отклони предизвикателството му.

Снощи президентът, който трябва да произнесе тази вечер основната си реч на продължаващия конгрес на Републиканската партия, направи подобно твърдение, като се аргументира, че способността на Байдън да дебатира значително се е подобрила в последния дебат.

Тръмп коментира, че бившият вицепрезидент на САЩ "дори не е бил последователен" по време на някои от 11-те телевизионни дебата на живо, в които се изправи срещу повече от 10 свои съпартийци по време на първичните избори на демократите.

По време на последния дебат на 15 март бяха останали само Байдън и сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс.

Тръмп подчерта: "Не знам как той (Байдън) можеше да бъде толкова некомпетентен в своето представяне по време на дебатите и изведнъж всичко да е наред срещу Бърни."

Той добави: "Не е Уинстън Чърчил, защото не е, но беше нормален, скучен дебат. Знаете ли, нищо невероятно не се е случило. И ние ще призовем за тест за наркотици, защото няма начин - не можете да го направите."

Тръмп коментира за дебатите: "Е, това е битка за награда. Не се различава от гладиаторите, освен че трябва да използваме мозъка и устата си. И тялото ни да е изправено. Искам всички да са изправени - те искат да седят."

Трите президентски дебата ще се проведат в Кливланд, щата Охайо, на 29 септември; в Маями, щата Флорида, на 15 октомври; и Нешвил, щата Тенеси, на 22 октомври.

Тръмп поиска да бъдат насрочени допълнителни дебати с Байдън, но Комисията по президентските дебати отказа. След това той поиска първият дебат да се проведе по-рано в полза на първите избиратели, отново безрезултатно.

И 74-годишният Тръмп, и 77-годишният Байдън си размениха взаимни подигравки, че другият страда от деменция.

Тази нощ вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс беше водещ оратор на конгреса на републиканците.

Съветникът на Белия дом Килиан Конуей, която напуска работата си в края на този месец, също беше сред ораторите.