Американският президент Доналд Тръмп вероятно си е послужил с фалшива диагноза, за да избяга от служба във Виетнам, разкрива публикация в "The New York Times".

Вестникът разполага с данни, че през есента на 1968 г. лекар-ортопед е удостоверил, че Тръмп страда от шипове в петите, за да бъде оценен като негоден за армията от медицинската комисия.

В продължение на 50 години оставаше тайна как точно е бил освободен от служба и кой е поставил диагнозата.

По време на изборната кампания той твърдеше, че не може да си спомни кой е подписал медицинската документация.

Сега се появи информация, според която ортопед от "Куинс" е поставил диагнозата като жест към бащата на Доналд Тръмп - Фред Тръмп, от когото лекарят Лари Браунстийн е наел офиса си.

Д-р Браунстийн е починал през 2007 г. Неговата дъщеря споделя, че баща й често е разказвал как се е притекъл на помощ на младия Тръмп като услуга към баща му.

"Зная, че е било услуга." - казва 56-годишната Елиза Браунстийн, която за първи път споделя публично семейната си история заедно с 53-годишната си сестра Шарън Кесъл пред "The New York Times".

Елиза допълва, че от думите на баща й е станало ясно, че Доналд Тръмп не е имал заболяване, което да предполага освобождаване от служба.

"На дали го е преглеждал? Не зная." - споделя тя.

В продължение на десетилетия нейният баща е преглеждал пациенти в кабинета си - на приземен етаж в една от десетките сгради, притежавани от семейство Тръмп през 1960-те години.

Документите показват, че тя е била продадена през 2004 г.